Smakosze.pl Przepisy Lewandowska dodaje do racuchów niezwykły składnik. Ma piorunujące właściwości
canva/Yagurana; IG/annalewandowska

Lewandowska dodaje do racuchów niezwykły składnik. Ma piorunujące właściwości

14 czerwca 2023

Racuchy skuszą niejednego łasucha. Wyrazista w smaku odsłona z imbirem zaproponowana przez Annę Lewandowską jest znakomitym pomysłem na nietuzinkowe śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje, podnosi odporność i przyjemnie rozgrzewa od środka. Musicie spróbować.

Przepis na racuchy z imbirem Lewandowskiej

Puszyste placuszki drożdżowe nabiorą charakteru, gdy zamiast jabłek wybierzemy pełen charakteru imbir. Podkręcimy nim smak brzoskwini i borówek amerykańskich. Nietuzinkowe połączenie przekona nawet sceptyków.

Składniki:

  • 1 większa brzoskwinia
  • 50 g borówek amerykańskich (opcjonalnie)
  • kawałek imbiru
  • 1 duże jajo
  • 10 g drożdży instant
  • 375 ml ciepłego napoju roślinnego
  • 270-300 g mąki owsianej
  • 12 g cukru kokosowego
  • 8 g masła klarowanego
  • solidna szczypta cynamonu
Dodajesz koper, chrzan, czosnek i sól do ogórków kiszonych? Za nic w świecie ich nie pasteryzuj

Jak przygotować smakowite racuchy? Lewandowska robi je z imbirem

W misce umieszczamy ciepły napój roślinny i drożdże. Mieszamy, po czym dodajemy jajko, obrany i starty na tarce korzeń imbiru oraz cukier kokosowy. Brzoskwinię myjemy i kroimy w cienkie paski.

Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, a następnie przy pomocy łyżki formujemy niewielkie racuchy. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwini. Smażymy, aż ciasto będzie rumiane z obu stron. Przenosimy na talerz i oprószamy cynamonem.

Wskazówka: jeśli masło klarowane zamienicie na olej rzepakowy, a jajo na kleik z siemienia lnianego lub aquafabę racuchy będą wegańskie. 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku lub 3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy odpowiadają 1 sztuce kurzego nabiału.

Jak podać racuchy z imbirem?

Lewandowska do racuchów z imbirem i brzoskwinią podaje świeże borówki amerykańskie — świetnie pasują i nadają rześkości. Jeśli macie ochotę, możecie udekorować je bitą śmietaną, klasyczną lub roślinną.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki. Sprawdźcie jak zrobić wyśmienite słodkie danie z bananów i płatków owsianych . Być może skusi was także patent na puszyste racuchy z rabarbarem .

Racuchy z imbirem są pyszne.png
canva/vm2002

Źródło: hpba

Babcia Ewa robi najlepsze placki ziemniaczane. Przy niej nawet Gessler może się schować
Prawie wszyscy popełniają błąd przy gotowaniu bobu. 1 trik rozwiąże ten problem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy