Lewandowska dodaje do racuchów niezwykły składnik. Ma piorunujące właściwości
Racuchy skuszą niejednego łasucha. Wyrazista w smaku odsłona z imbirem zaproponowana przez Annę Lewandowską jest znakomitym pomysłem na nietuzinkowe śniadanie czy kolację. Świetnie smakuje, podnosi odporność i przyjemnie rozgrzewa od środka. Musicie spróbować.
Przepis na racuchy z imbirem Lewandowskiej
Puszyste placuszki drożdżowe nabiorą charakteru, gdy zamiast jabłek wybierzemy pełen charakteru imbir. Podkręcimy nim smak brzoskwini i borówek amerykańskich. Nietuzinkowe połączenie przekona nawet sceptyków.
Składniki:
- 1 większa brzoskwinia
- 50 g borówek amerykańskich (opcjonalnie)
- kawałek imbiru
- 1 duże jajo
- 10 g drożdży instant
- 375 ml ciepłego napoju roślinnego
- 270-300 g mąki owsianej
- 12 g cukru kokosowego
- 8 g masła klarowanego
- solidna szczypta cynamonu
Jak przygotować smakowite racuchy? Lewandowska robi je z imbirem
W misce umieszczamy ciepły napój roślinny i drożdże. Mieszamy, po czym dodajemy jajko, obrany i starty na tarce korzeń imbiru oraz cukier kokosowy. Brzoskwinię myjemy i kroimy w cienkie paski.
Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, a następnie przy pomocy łyżki formujemy niewielkie racuchy. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwini. Smażymy, aż ciasto będzie rumiane z obu stron. Przenosimy na talerz i oprószamy cynamonem.
Wskazówka: jeśli masło klarowane zamienicie na olej rzepakowy, a jajo na kleik z siemienia lnianego lub aquafabę racuchy będą wegańskie. 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku lub 3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy odpowiadają 1 sztuce kurzego nabiału.
Jak podać racuchy z imbirem?
Lewandowska do racuchów z imbirem i brzoskwinią podaje świeże borówki amerykańskie — świetnie pasują i nadają rześkości. Jeśli macie ochotę, możecie udekorować je bitą śmietaną, klasyczną lub roślinną.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki. Sprawdźcie jak zrobić wyśmienite słodkie danie z bananów i płatków owsianych . Być może skusi was także patent na puszyste racuchy z rabarbarem .
Źródło: hpba