Lewandowska ma tani i niezawodny patent na majonez. Wypróbujesz i zapomnisz o kupnych
Bez majonezu mało kto jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanoc. Zamiast jednak kupować sos w sklepie, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu Anny Lewandowskiej i wyczarować go w domu. Potrzebne są jedynie dobrze wam znane produkty. Spróbujecie?
Przepis na majonez Anny Lewandowskiej
Prosty i smaczny majonez warto zrobić w domu. Nie zajmie zbyt wiele czasu, a smak z pewnością przebije produkty dostępne w sklepach. Zwłaszcza, gdy użyjemy jedynie niezbędnych składników — jak w przepisie fit celebrytki.
Składniki:
- 2 duże jaja
- 600 ml oleju roślinnego
- 20 g musztardy dijon
- 1 cytryna
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smakowity majonez? Przepis Anny Lewandowskiej jest niezawodny
Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wbijamy je do wysokiego pojemnika. Dodajemy musztardę, sok wyciśnięty z cytryny oraz trochę soli i pieprzu. Szybko miksujemy blenderem.
Wciąż ubijając majonez, cienką strużką wlewamy olej roślinny. Uzyskanie właściwej, gładkiej konsystencji zajmie nam do kilku minut. Na koniec doprawiamy wyrób raz jeszcze, jeśli uznamy, że jest to konieczne.
Jak wykorzystać majonez w kuchni?
Sporządzanie sosów do jaj faszerowanych czy sałatek lub surówek to nie jedyne zastosowanie jajecznego wyrobu. Świetnie sprawdzi się też np. do przygotowania babki wielkanocnej czy kotletów mielonych .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na majonez. Szczególnie polecamy wersję z ziemniakami . Być może skusi was też tania odsłona wegańska, przygotowana z aquafaby , czyli wody z puszki po ciecierzycy.
Źródło: hpba