Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowna babka piaskowa. 1 niezwykły dodatek jest totalnym zaskoczeniem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.11.2022 11:28

Cudowna babka piaskowa. 1 niezwykły dodatek jest totalnym zaskoczeniem

babka majonezowa
Canva / NNehring

Znamy prosty i niezawodny przepis na smakowitą babkę piaskową. Ciasto wyrabia się bez dodatku masła, margaryny czy oleju. Składnikiem gwarantującym ciastu puszystość i wilgotność jest majonez. Ten niezwykły dodatek wbrew pozorom idealnie pasuje do słodkiego wypieku, zwanego babką majonezową.

Przepis na babkę majonezową jest banalnie prosty. Wystarczy ok. 10 minut przygotowań i możemy wstawiać formę z ciastem do piekarnika. Do ciasta najlepiej wybrać majonez o delikatnym smaku. Nikt nie uwierzy, że dodaliście ten składnik.

Przepis na zaskakującą babkę majonezową

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 5 łyżek majonezu

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • masło oraz bułka tarta do wysmarowania formy

Składniki na lukier:

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 8-10 łyżek cukru pudru

Jak upiec niezwykłą babkę majonezową?

Oba rodzaje mąki do babki majonezowej przesiej przez sito do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw naczynie na bok.

Do osobnej miski wbij całe jajka, dosyp do nich cukier. Miksuj składniki na babkę majonezową przez kilka minut. W tym czasie cukier powinien całkowicie się rozpuścić, a powstała masa być lekka i puszysta.

Do masy jajecznej dodaj majonez. Dosyp także przesiane wcześniej sypkie składniki. Ciasto na babkę majonezową mieszaj powoli za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.

Ciasto na babkę majonezową przelej do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut. Kiedy ciasto w środku jest już upieczone, pozostaw je w wyłączonym piekarniku do przestygnięcia.

Przygotuj lukier cytrynowy do babki majonezowej. W tym celu sok z cytryny utrzyj na gładko z cukrem pudrem. Ostudzoną i wydobytą z formy babkę udekoruj powstałą polewą. Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu lukru.

Smakowite ciasto na biszkopcie znajdziesz w tym przepisie. Dla osób dbających o linię przygotowaliśmy apetyczne fit brownie.

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: