Smakosze.pl Porady Makłowicz zdradza sekret udanego grilla. Tego radzi unikać. „Nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe"
Fot. Canva/JanPietruszka; East News/Maciej Kulczyński

Makłowicz zdradza sekret udanego grilla. Tego radzi unikać. „Nie dość, że niedobre, to jeszcze szkodliwe"

29 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Autorytet kulinarny - Robert Makłowicz- zdradza sekret na udanego grilla. Radzi także, jakiego produktu należy unikać. Według niego jest szkodliwy, niesmaczny ale bardzo popularny wśród fanów grilla. Dowiedz się, czego nie dodawać do grillowanego mięsa oraz jakich błędów nie popełniać.

Rober Makłowicz zabiera głos

Robert Makłowicz uchodzi za kulinarnego eksperta oraz dobrego kucharza. W związku ze zbliżającą się majówką i rozpoczęciem sezonu grillowego dziennikarz zabrał głos w sprawie grilla, czyli ulubionej aktywności Polaków.

Zdradził nie tylko, jak poprawnie grillować, ale też przestrzegał przed jednym popularnym produktem. W jego opinii jest on niesmaczny i źle wpływa na nasz organizm. Kulinarny celebryta opowiedział także, dlaczego uważa, że używanie go jest błędem.

marynowane mięso.jpg
Fot. Canva/Ikate25
To ciasto bez pieczenia robię z 5 składników. Całość zajmuje mi 20 minut, prościej się już nie da

Udany grill bez tego produktu

Na grillu można przyrządzić nie tylko kiełbasę czy warzywa, ale też mięso. Wielu grillowanych smakoszy marynuje mięso w kupnych marynatach. Według Makłowicza to poważny błąd.

Abstrakcja. To jest droga do samobójstwa, bo nie dość, że nie dobre to jeszcze szkodliwe. Marynaty są okropne i zmieniają smak tego, co chcemy zjeść, a przecież rzeczy powinny smakować tym, czym są - dokładnie tłumaczy znany kucharz.

Dlatego pod żadnym pozorem nie korzystaj z gotowych marynat. Jak można wywnioskować z wypowiedzi kucharza, lepiej w ogóle ich unikać. Mięso można przyprawić minimalną ilością przypraw. Świetny efekt osiągniesz za pomocą pieprzu i soli.

Makłowicz radzi

Makłowicz wyjawił także swoje, sprawdzone sposoby na grilla. Ekspert mówi, że grillowanym produktom smaku doda także sam dym. Dlatego powinno grillować się na węglu drzewnym, a ten gazowy lub elektryczny powinien być używany w ostateczności.

Kucharz zwraca również uwagę na samo rozpalanie węgla. Wypróbuj jego metodę, a już nigdy nie będzie to problematyczne.

Po pierwsze węgiel musi być ułożony w kupkę i dopiero kiedy jest gorący, rozrzuca się go na całą powierzchnię - radzi Makłowicz.

Zastosuj się do rad kulinarnego eksperta, a grill już zawsze będzie udany, a potrawy będą przepyszne, aromatyczne i co najważniejsze zdrowe. Sprawdź przepis na niezwykłe danie z kalarepą oraz poznaj sposób Strzelczyka na mizerię .

mięso z grilla.jpg
Fot. Canva/Ali Smith z Pexels

W tym roku na majówkę podam taką sałatkę. Z grillowanym mięsem nic nie komponuje się lepiej
Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy