Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto bez pieczenia robię z 5 składników. Całość zajmuje mi 20 minut, prościej się już nie da
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.04.2024 18:22

To ciasto bez pieczenia robię z 5 składników. Całość zajmuje mi 20 minut, prościej się już nie da

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/Happy Foods Tube

Ciasto, którego przygotowanie zajmuje 20 minut? To możliwe z tym przepisem. Bez pieczenia, bez skomplikowanych receptur, po prostu sama przyjemność. Nie wierzysz? Sprawdź sama poniżej.

Najlepszy sposób na szybkie ciasto

Ciasto, które chce ci zaprezentować, to ciasto bez pieczenia. Jego przygotowanie jest szybkie, do tego deser wychodzi za każdym razem. Złóż poszczególne warstwy i wstaw całość do lodówki. To wszystko, więcej nie trzeba.

Deser ma doskonały smak i na pewno podpasuje każdemu smakoszowi, który potrafi docenić wyjątkowe smakołyki. Zresztą przekonasz się o tym, kiedy zobaczysz, jak szybko znikają kawałki. A w dodatku poproszą o dokładkę, a to zawsze oznacza pozytywną opinię. 

krem do ciasta.jpg
Fot. YouTube/Happy Foods Tube
W tym roku na majówkę podam taką sałatkę. Z grillowanym mięsem nic nie komponuje się lepiej

Tylko 5 składników

Potrzebnych składników, jak już wiesz, jest niewiele. W dodatku są tanie i łatwo dostępne. Wszystkie znajdują się na liście umieszczonej poniżej. Zobacz, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowanie deseru. Podobny przepis znajduje się w serwisie YouTube na kanale Happy Foods Tube, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g budyniu waniliowego (przygotowanego wcześniej wg przepisu na opakowaniu)
  • 100 g herbatników maślanych i 100 g herbatników kakaowych
  • 150 g masła
  • 20 g cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przepis na ciasto bez pieczenia

Do miski wsyp cukier puder oraz włóż masło. Połącz składniki za pomocą miksera. Następnie dodaj przygotowany wcześniej i przestudzony budyń. Składniki powinny mieć zbliżoną temperaturę, wtedy krem wyjdzie gładki.

Spód keksówki wyłóż maślanymi herbatnikami. Następnie nałóż na nie odrobinę kremu. Przykryj go kolejnymi herbatnikami i powtarzaj czynność. Powinnaś uzyskać 4 warstwy herbatników, każdą przykrytą warstwą kremu. 

Kilka herbatników rozgnieć na drobne okruchy. Czekoladę zetrzyj na małych oczkach tarki. Okruchy ciasteczek oraz czekolady wymieszaj ze sobą. 

Mieszanką ciastek i czekolady posyp ciasto. Przykryj  je folią spożywczą i pozostaw je na całą noc w lodówce. Po tym czasie ciasto jest gotowe, wystarczy pokroić na kawałki i podawać na deser. Sprawdź przepis na doskonałą zupę  oraz dowiedz się, co dodać do kotletów mielonych, aby były jeszcze lepsze

ciasto bez peiczenia 2.jpg
Fot. YouTube/Happy Foods Tube