Smakosze.pl Porady Mało kto wie, jak i na czym smażyć łososia ze skórą. Ryba będzie idealnie soczysta
Fot. Shutterstock/hlphoto

Mało kto wie, jak i na czym smażyć łososia ze skórą. Ryba będzie idealnie soczysta

20 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno wiesz, jak smażyć łososia ze skórą? Wiele kucharek i kucharzy popełnia błędy, które sprawiają, że ryba wychodzi niesmaczna. Poznaj wskazówki, dzięki którym dowiesz się, na jakim tłuszczu smażyć łososia, a także jak długo. Będziesz stosować je za każdym razem.

Łosoś, czyli ulubiona ryba Polaków

Jedną z najczęściej kupowanych, przez Polaków, ryb jest łosoś . Nic dziwnego, bo w dobrej cenie można kupić rybę o doskonałym smaku oraz mającą cenne wartości odżywcze. Niestety, powszechność łososia nie przekłada się na wiedzę, dotyczącą przygotowania tej ryby.

Nie wystarczy doprawić ją gotowymi przyprawami, a następnie usmażyć na dowolnym tłuszczu. Dlatego  w dalszej części dzielimy się radami na temat tego, jak smażyć łososia ze skórą. Wskazujemy także przyprawy oraz odpowiedni tłuszcz. Dzięki prostym wskazówkom za każdym razem przygotujesz doskonałą rybę na obiad.

łosoś.jpg
Fot. Canva/bit245
Zrobiłem na próbę sernik z jabłkami. Sposób przygotowania może zaskoczyć

Mniej znaczy więcej

Łosoś, pomimo dobrego smaku wymaga odpowiedniego doprawienia. Nie należy jednak przesadzać z ilością przypraw. Wystarczy sól oraz pieprz cytrynowy, a ryba będzie smakowała doskonale.

Warto również pamiętać o dobraniu odpowiedniego tłuszczu do smażenia łososia. Wielu stosuje zwykły olej, ale to nie najlepszy wybór. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się do tego oliwa. Z nią, podobnie jak z przyprawami, nie należy przesadzić. Do smażenia użyj tylko dwóch łyżek oliwy, a ryba wyjdzie soczysta i niezbyt tłusta.

Jak smażyć łososia ze skórą?

Zanim przystąpisz do smażenia łososia, ważne jest odpowiednie przygotowanie ryby. Wyciągnij ją z lodówki 20 minut wcześniej, aby przybrała temperaturę pokojową. Kawałek ryby trzeba dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, w innym wypadku łosoś rozpadnie się podczas smażenia. Pamiętaj także, aby dokładnie rozgrzać tłuszcz.

Łososia zawsze warto smażyć ze skórą, bo dzięki temu unikniesz wysuszenia. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że smażenie ryby trzeba rozpocząć od ułożenia jej skórą do dołu. Łososia smaż przez około 4-5 minut od strony skóry, a następnie 3 minuty z drugiej. Wtedy wyjdzie idealnie soczysty i bardzo smaczny.

Sprawdź także, co zdenerwowało znanego youtubera w lokalu z zapiekankami oraz dowiedz się, z jakiego mięsa warto zrobić kotlety .

smazenie łososia.jpg
Fot. Canva/grafvision
Najlepsze mięso na kotlety. Biją na głowę tradycyjne schabowe
Spojrzał na szyld lokalu i mina mu zrzedła. Właściciel zrobił coś, co się nie mieści w głowie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy