Smakosze.pl Przepisy Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło

12 października 2023

Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.

Znakomita zupa pieczarkowa u mamy

Sekretem smaku zupy z przepisu Tomasza Strzelczyka jest dodatek dwóch rodzajów smażonych pieczarek. Mocniej zrumienione grzyby dodane na koniec sprawiają, że smak dania jest obłędny. Cieszę się, że moja mama zaufała recepturze i mi ją pokazała.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia marchew
  • 1 nieduża pietruszka
  • 600 g ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 1 mały por
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 litr wody
  • 100 ml śmietanki 30% lub roślinnej
  • szczypta tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Lista produktów bardzo długa nie jest. Z wykonaniem dania będzie podobnie. Sprawdźcie szczegółową instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.

Smażenie grzybów na zupę pieczarkową.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
3 składniki i 1 czynność. Ciasto na pierogi Magdy Gessler wprost nie ma sobie równych

Jak zrobić pyszną zupę pieczarkową? Przepis jest banalny

Zaczynam od posiekania cebuli i 1 pokrojenia w kostkę mniej więcej 1/3 porcji pieczarek. Cebulkę szklę na maśle lub oleju. Gdy zmięknie, wrzucam grzyby i kontynuuję smażenie

Marchewkę oraz pietruszkę obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki oczyszczam i kroję w kostkę. Pora płuczę i kroję w talarki. Po odparowaniu wody z pieczarek dodaję rozdrobniony czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz i krótko jeszcze przesmażam.

Wrzucam wszystkie warzywa oraz przyprawy w kawałku i zalewam bulionem oraz wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 10-15 minut . W międzyczasie na nowej porcji tłuszczu smażę pozostałe pieczarki, uprzednio krojąc je w plastry.

Doprawiam tymiankiem i pieprzem i przenoszę do zupy pieczarkowej, gdy już ziemniaki zmiękną. Zabielam śmietaną, a po dwóch minutach gotowania zdejmuję garnek z ognia.

Jak podać zupę pieczarkową?

Już na talerzu porcje dania warto posypać posiekaną natka pietruszki — jej smak świetnie pasuje do grzybów. Jeśli macie ochotę, możecie też pokusić się o wrzucenie odrobiny startego sera żółtego do gorącej zupy.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować pyszną ogórkową . Być może spodoba wam się też patent na pomidorówkę przygotowywaną na indyku .

Zupa piecazarkowa jest pyszna.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Ciocia dała mi przepis na pastę do kanapek rodem z PRL-u. Podkręciła jej smak 1 dodatkiem
Koleżanka zdradziła mi przepis na sałatkę bankietową. 1 składnik mnie zdziwił
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy