Mama zrobiła dziś pieczarkową według pomysłu znanego kucharza. Taki przysmak na jesień mogłabym jeść na okrągło
Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.
Znakomita zupa pieczarkowa u mamy
Sekretem smaku zupy z przepisu Tomasza Strzelczyka jest dodatek dwóch rodzajów smażonych pieczarek. Mocniej zrumienione grzyby dodane na koniec sprawiają, że smak dania jest obłędny. Cieszę się, że moja mama zaufała recepturze i mi ją pokazała.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia marchew
- 1 nieduża pietruszka
- 600 g ziemniaków
- 1 większa cebula
- 1 mały por
- 3 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 litr wody
- 100 ml śmietanki 30% lub roślinnej
- szczypta tymianku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki do posypania
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Lista produktów bardzo długa nie jest. Z wykonaniem dania będzie podobnie. Sprawdźcie szczegółową instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami.
Jak zrobić pyszną zupę pieczarkową? Przepis jest banalny
Zaczynam od posiekania cebuli i 1 pokrojenia w kostkę mniej więcej 1/3 porcji pieczarek. Cebulkę szklę na maśle lub oleju. Gdy zmięknie, wrzucam grzyby i kontynuuję smażenie
Marchewkę oraz pietruszkę obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki oczyszczam i kroję w kostkę. Pora płuczę i kroję w talarki. Po odparowaniu wody z pieczarek dodaję rozdrobniony czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz i krótko jeszcze przesmażam.
Wrzucam wszystkie warzywa oraz przyprawy w kawałku i zalewam bulionem oraz wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez około 10-15 minut . W międzyczasie na nowej porcji tłuszczu smażę pozostałe pieczarki, uprzednio krojąc je w plastry.
Doprawiam tymiankiem i pieprzem i przenoszę do zupy pieczarkowej, gdy już ziemniaki zmiękną. Zabielam śmietaną, a po dwóch minutach gotowania zdejmuję garnek z ognia.
Jak podać zupę pieczarkową?
Już na talerzu porcje dania warto posypać posiekaną natka pietruszki — jej smak świetnie pasuje do grzybów. Jeśli macie ochotę, możecie też pokusić się o wrzucenie odrobiny startego sera żółtego do gorącej zupy.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na zupy. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować pyszną ogórkową . Być może spodoba wam się też patent na pomidorówkę przygotowywaną na indyku .
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA