Mariola robi wyśmienite gołąbki z młodej kapusty. Do farszu dodaje uwielbiany składnik
Gołąbki z młodej kapusty są niesamowicie smaczne. Pani Mariola, która często publikuje swoje przepisy na YouTube, zdradziła, że sekretem smaku potrawy jest dodanie do farszu świeżego czosnku. Dzięki niemu danie nabiera charakteru. Musicie spróbować — wykonanie jest bardzo proste.
Przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty
Młoda kapusta jest delikatna i niesamowicie smaczna. Idealnie nadaje się na gołąbki — jej sparzenie przebiega sprawnie, a formowanie sakiewek z farszem nie sprawia większego trudu. Całości dopełni smakowity sos pomidorowy. Każdy się skusi na taką ucztę.
Składniki na gołąbki:
- 2 większe główki młodej kapusty
- 1 kg łopatki wieprzowej, mielonej
- 600 g ziaren ryżu
- 3 spore cebule
- 6 ząbków czosnku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do podsmażenia
Składniki na sos:
- 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- około 100 g przecieru pomidorowego
- 10 g mąki pszennej wymieszanej z wodą
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty? Mariola nie zapomina o czosnku
Zaczynamy od opłukania ziaren ryżu i ugotowania produktu w osolonym wrzątku do miękkości. Cebule siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy je do rozdrobnionego, miękkiego ryżu i studzimy.
Mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy, solą, pieprzem oraz słodką papryką. Wrzucamy też przeciśnięty przez praskę czosnek (nie podsmażamy!). Tak przygotowanym farszem wypełniamy sparzone liście młodej kapusty. Mniejsze okazy układamy na dnie sporego garnka, w którym będziemy gotować gołąbki.
Na nich umieszczamy gołąbki i zalewamy całość podgrzanym bulionem połączonym z przecierem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy danie pod przykryciem na wolnym ogniu przez mniej więcej godzinę.
Jak podać gołąbki z młodej kapusty?
Danie najsmaczniejsze będzie, gdy pozostały z gotowania dania bulion z przecierem pomidorowym zagęścimy mąką pszenną rozrobiona z wodą i takim sosem polejemy kapuściane sakiewki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Spróbujcie koniecznie pysznej receptury z 1914 roku — do farszu nie dodano mięsa, ale nie mogło zabraknąć grzybów. Być może skusi was także smaczna i sycąca odsłona z soczewicą ziemniakami i serem feta .
Źródło: YT/Kuchnia Marioli