Smakosze.pl Przepisy Mariola robi wyśmienite gołąbki z młodej kapusty. Do farszu dodaje uwielbiany składnik
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Mariola robi wyśmienite gołąbki z młodej kapusty. Do farszu dodaje uwielbiany składnik

31 maja 2023

Gołąbki z młodej kapusty są niesamowicie smaczne. Pani Mariola, która często publikuje swoje przepisy na YouTube, zdradziła, że sekretem smaku potrawy jest dodanie do farszu świeżego czosnku. Dzięki niemu danie nabiera charakteru. Musicie spróbować — wykonanie jest bardzo proste.

Przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty

Młoda kapusta jest delikatna i niesamowicie smaczna. Idealnie nadaje się na gołąbki — jej sparzenie przebiega sprawnie, a formowanie sakiewek z farszem nie sprawia większego trudu. Całości dopełni smakowity sos pomidorowy. Każdy się skusi na taką ucztę.

Składniki na gołąbki:

  • 2 większe główki młodej kapusty
  • 1 kg łopatki wieprzowej, mielonej
  • 600 g ziaren ryżu
  • 3 spore cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do podsmażenia

Składniki na sos:

  • 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • około 100 g przecieru pomidorowego
  • 10 g mąki pszennej wymieszanej z wodą
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty? Mariola nie zapomina o czosnku

Zaczynamy od opłukania ziaren ryżu i ugotowania produktu w osolonym wrzątku do miękkości. Cebule siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy je do rozdrobnionego, miękkiego ryżu i studzimy.

Mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy, solą, pieprzem oraz słodką papryką. Wrzucamy też przeciśnięty przez praskę czosnek (nie podsmażamy!). Tak przygotowanym farszem wypełniamy sparzone liście młodej kapusty. Mniejsze okazy układamy na dnie sporego garnka, w którym będziemy gotować gołąbki.

Na nich umieszczamy gołąbki i zalewamy całość podgrzanym bulionem połączonym z przecierem pomidorowym i przyprawami. Gotujemy danie pod przykryciem na wolnym ogniu przez mniej więcej godzinę.

Jak podać gołąbki z młodej kapusty?

Danie najsmaczniejsze będzie, gdy pozostały z gotowania dania bulion z przecierem pomidorowym zagęścimy mąką pszenną rozrobiona z wodą i takim sosem polejemy kapuściane sakiewki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Spróbujcie koniecznie pysznej receptury z 1914 roku — do farszu nie dodano mięsa, ale nie mogło zabraknąć grzybów. Być może skusi was także smaczna i sycąca odsłona z soczewicą ziemniakami i serem feta .

Dołąbki w sosie pomidorowym są pyszne.png
canva/Nataly Hanin

Źródło: YT/Kuchnia Marioli

Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu
Wiesz, do czego służy przedmiot ze zdjęcia? Mało kto zna poprawną odpowiedź
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy