Nie zmarnuj okazji, bo właśnie kwitnie. Sprawdź, co warto zrobić z kwiatów czarnego bzu
Zaczyna się czas kwitnienia czarnego bzu. Roślina cieszyć może nie tylko nasze oko i zmysł powonienia. Kwiaty czarnego bzu z powodzeniem mogą być użyte również w kuchni. Ich intensywny smak uświetni wiele dań.
Kwiaty czarnego bzu to prawdziwy skarb
Kwiaty czarnego bzu co roku kuszą nas swoim aromatem. Niewiele osób wie jednak, że ta roślina ma silne właściwości lecznicze. Działa oczyszczająco, przeciwbólowo, chroni błony śluzowe dróg oddechowych, zwalcza wirusy czy wzmaga odporność. Całą tę moc możesz wykorzystać na różne smaczne sposoby.
Kwiaty czarnego bzu najlepiej pozyskiwać z samego rana, po opadnięciu rosy. Zbieraj tylko te kwiaty, które zdążyły całkowicie się rozwinąć. Upewnij się także, czy nie bytują w nich mszyce lub inne stworzenia, a baldachy ścinaj z różnych krzewów tak, aby nie ogołocić nadmiernie tylko jednego. Z takimi porannymi zbiorami czas najwyższy udać się do kuchni.
Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głosJak wykorzystać kwiaty czarnego bzu w kuchni?
Z kwiatów czarnego bzu możesz przygotować pyszny i prozdrowotny syrop. Będzie doskonały na przeziębienia oraz do stosowania profilaktycznego na wzmocnienie odporności. Po rozcieńczeniu go z wodą uzyskasz doskonałą letnią lemoniadę. Aromatyczny dodatek z powodzeniem dodasz też do ciepłej herbaty.
Do zrobienia syropu zbierz ok. 20 dużych baldachów czarnego bzu, rosnącego z dala od ulicy. Rozłóż je na jakiś czas na słońcu, aby pozbyć się niechcianych lokatorów. Jeśli chcesz je wypłukać, zrób to w misce zamiast pod bieżącą wodą, aby zachować maksymalną ilość aromatu.
Oddziel kwiaty od łodyżek, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odcedź je, a do wody z namaczania dodaj cukier i podgrzej całość, aby dobrze się połączyła (nie gotuj). Na koniec dodaj także sok wyciśnięty z cytryn, zlej syrop z kwiatów czarnego bzu do słoików i zawekuj. Syrop z kwiatów czarnego bzu w ciemnym i chłodnym miejscu może być przechowywany nawet przez kilka miesięcy.
Co jeszcze można przyrządzić z kwiatów czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu mają niepowtarzalny aromat. Z łatwością można nimi uświetnić porcję naleśników. Oczyszczone kwiaty wystarczy dodać do pozostałych składników ciasta i zblendować.
Kwiaty w cieście naleśnikowym nie muszą być dokładnie rozdrobnione. Mogą pozostać w niewielkich kawałeczkach. Ciasto z ich dodatkiem wylewaj na patelnię i smaż, tak jak tradycyjne naleśniki. Idealnie będą smakować podane ze słodkimi dodatkami (owoce, bita śmietana).
Mamy też inny pyszny sposób na kwiaty czarnego bzu. Aby je przyrządzić, przygotuj słodkie naleśnikowe ciasto i dodaj do niego sztywną pianę z białek. Całość wymieszaj delikatnie na jednolitą puszystą masę.
Baldachy kwiatów czarnego bzu przygotuj dokładnie tak, jak do syropu. Następnie trzymaj za koniec łodygi i zanurzaj je w cieście. Powinno ono dokładnie pokrywać całą powierzchnię rośliny.
W garnku rozgrzej olej. Zanurzaj w nim kwiaty i smaż na złocisty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsącz smakołyk z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego oraz wytnij z kwiatów czarnego bzu grube twarde łodygi. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane słodkim syropem. Doskonały składnik na domowy syrop rośnie dosłownie pod stopami. Młode pędy sosny nie tylko wspaniale smakują, ale też niosą za sobą konkretne korzyści.