Smakosze.pl
Prosty przepis na marynowane grzyby

Canva (jirkaejc, Getty Images)

Marynowane grzyby wg przepisu Koła Gospodyń Wiejskich

13 Lipca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Grzyby bardzo często zamykamy w słoikach, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Najwięksi smakosze doskonale wiedzą, że przetwory zawsze się udadzą, jeśli skorzystamy ze sprawdzonego przepisu. Dzielimy się recepturą stosowaną od lat przez Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.

Grzyby marynowane są cudownym przysmakiem, który chętnie podajemy do wędlin i mięs. Grzybiarze już cieszą się z obecnego dość deszczowego lata, bo lasy obsypało cudownymi okazami.

Wystarczy tylko wiedzieć, jak je przyrządzić, by smak kani czy kurek zachwycał. Najwięksi miłośnicy leśnych skarbów wiedzą, że podgrzybki (które niedługo zmienią swoją nazwę) i prawdziwki to prawdziwe rarytasy. Dlatego warto je zamarynować i spożywać, kiedy tylko mamy na to ochotę.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Gospodynie podzieliły się sprawdzoną recepturą

Grzyby marynowane zwykle przyrządzamy tak samo, jak robiły to nasze mamy czy babcie. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie niemal nigdy nie zawodzą, więc warto korzystać z cennej wiedzy najbardziej doświadczonych kucharek.

Gospodynie z Woli Zabierzowskiej podzieliły się swoim sposobem na pyszne grzybki w occie z dodatkiem cebuli. Dzięki dawnej recepturze będziemy mogli cieszyć się dobrze znanym i obłędnym smakiem. Ten sprawdzony i niezawodny przepis zamieściła jakiś czas temu Gazeta Krakowska.

Projekt bez tytułu (21)

Rafał Mroczek pokazał paragon za obiad na wakacjach

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 3 kg prawdziwków i podgrzybków,

  • 2 cebule,

  • 3 szklanki wody

  • 1,5 szklanki octu 10%,

  • 3-4 łyżki cukru,

  • 1,5 łyżki soli,

  • 2 liście laurowe,

  • 8 ziaren ziela angielskiego,

  • łyżeczka ziaren gorczycy.

Marynowane grzybki w słoikach

Marynowane grzybki w słoikach

Źródło: Canva (inventbar, Getty Images)

Jak przygotować grzyby w słoikach?

Podgrzybki lub prawdziwki dokładnie myjemy i obgotowujemy. Powtarzamy gotowanie dwa razy, gotując je przez ok. 5 min.

Grzybki wkładamy do słoików, układamy na nich plasterki cebuli. Z wody, octu, cukru, soli i przypraw gotujemy zalewę. Zalewamy grzyby, gdy zalewa jest jeszcze gorąca. Każdy słoik pasteryzujemy ok. 20 min.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gazeta Krakowska

Zapraszamy na nasz Instagram 

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >