Smakosze.pl Przepisy Wyśmienity mazurek wielkanocny z orzechami
canva/Dar1930

Wyśmienity mazurek wielkanocny z orzechami

20 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mazurek wielkanocny z orzechami włoskimi, ziemnymi i masą kajmakową to wyśmienite ciasto świąteczne, które zawsze wychodzi rewelacyjnie. Mazurek to kruche ciasto z rantami, kremem i dekoracjami z bakalii, orzechów, czekolady, dzięki którym mazurek nabiera wiosennego wyglądu. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny z orzechami.

Mazurek jest tradycyjnym, polskim ciastem, które od lat gości na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Kruche, słodkie ciasto, gęsty krem i wiosenne dekoracje sprawiają, że mazurek jest najbardziej charakterystycznym ciastem wielkanocnym i wszyscy go uwielbiają.

Mazurek przygotujesz na wiele sposobów, z czekoladą, masą owocową, orzechami, budyniem. Dekoracje w cieście również odrywają dużą rolę, dzięki bakaliom, orzechom, migdałom, czekoladzie, stworzysz ciekawe wzorki, np. bazie, kwiatki, które podkreślą wiosenny i świąteczny akcent.

Mazurek może mieć dowolny kształt, mazurek z orzechami przygotowałam w owalu, aby przypominał wydmuszkę. Kajmak z orzechami tworzy gęstą, słodko- słoną masę, dekoracje przypominające wiosenne bazie zrobiłam z polewy czekoladowej i wiórek kokosowych.

Jeśli chcesz zrobić mazurek w wersji light- tu poznasz przepis na mazurek bez cukru z kremem malinowym i czekoladowym słodzonymi miodem lub stewią, ciasto jest przepyszne.

Przepis na mazurek wielkanocny z orzechami

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki krupczatki

  • jajko M (żółtko do ciasta, białko do posmarowania mazurka przez pieczeniem)

  • pół kostki masła

  • 4 łyżki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżka śmietany 18%

Składniki na masę kajmakowo- orzechową:

  • 460 g masy kajmakowej z puszki

  • szczypta soli

  • 2 garście obranych orzechów ziemnych

  • 3 garście obranych orzechów włoskich

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • czekolada, bakalie, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, polewa czekoladowa do dekoracji (według uznania)

Jak zrobić mazurek wielkanocny z orzechami?

Białko oddziel od żółtka, Masło posiekaj nożem, przełóż do miski lub na stolnicę, dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier wanilinowy, żółtko i śmietanę i energicznie wyrób jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na owal podobny do jajka, zawiń brzegi, żeby powstały wyższe ranty, przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem i wysmaruj roztrzepanym białkiem, piecz w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut z opcją grzania góra- dół.

Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Posiekaj orzechy włoskie i ziemne. Do garnka włóż zamkniętą puszkę kajmaku, wlej mocno ciepłą wodę i gotuj przez 2-3 minuty, żeby kajmak był miękki i dobrze się rozprowadzał.

Orzechy włoskie i ziemne

Źródło zdjęcia: canva/Tuned_In Masę kajmakową przełóż do miski, oprósz delikatnie solą, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na ciasto i udekoruj. Mazurek odstaw w suche i chłodne miejsce na kilka godzin, żeby masa kajmakowa dobrze stężała.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy