Wyśmienity mazurek wielkanocny z orzechami
Mazurek wielkanocny z orzechami włoskimi, ziemnymi i masą kajmakową to wyśmienite ciasto świąteczne, które zawsze wychodzi rewelacyjnie. Mazurek to kruche ciasto z rantami, kremem i dekoracjami z bakalii, orzechów, czekolady, dzięki którym mazurek nabiera wiosennego wyglądu. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny z orzechami.
Mazurek jest tradycyjnym, polskim ciastem, które od lat gości na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Kruche, słodkie ciasto, gęsty krem i wiosenne dekoracje sprawiają, że mazurek jest najbardziej charakterystycznym ciastem wielkanocnym i wszyscy go uwielbiają.
Mazurek przygotujesz na wiele sposobów, z czekoladą, masą owocową, orzechami, budyniem. Dekoracje w cieście również odrywają dużą rolę, dzięki bakaliom, orzechom, migdałom, czekoladzie, stworzysz ciekawe wzorki, np. bazie, kwiatki, które podkreślą wiosenny i świąteczny akcent.
Mazurek może mieć dowolny kształt, mazurek z orzechami przygotowałam w owalu, aby przypominał wydmuszkę. Kajmak z orzechami tworzy gęstą, słodko- słoną masę, dekoracje przypominające wiosenne bazie zrobiłam z polewy czekoladowej i wiórek kokosowych.
Jeśli chcesz zrobić mazurek w wersji light- tu poznasz przepis na mazurek bez cukru z kremem malinowym i czekoladowym słodzonymi miodem lub stewią, ciasto jest przepyszne.
Przepis na mazurek wielkanocny z orzechami
Składniki na ciasto:
-
150 g mąki krupczatki
-
jajko M (żółtko do ciasta, białko do posmarowania mazurka przez pieczeniem)
-
pół kostki masła
-
4 łyżki cukru
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
łyżka śmietany 18%
Składniki na masę kajmakowo- orzechową:
-
460 g masy kajmakowej z puszki
-
szczypta soli
-
2 garście obranych orzechów ziemnych
-
3 garście obranych orzechów włoskich
-
szczypta soli
Dodatkowo:
-
czekolada, bakalie, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, polewa czekoladowa do dekoracji (według uznania)
Jak zrobić mazurek wielkanocny z orzechami?
Białko oddziel od żółtka, Masło posiekaj nożem, przełóż do miski lub na stolnicę, dodaj przesianą mąkę, cukier, cukier wanilinowy, żółtko i śmietanę i energicznie wyrób jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na owal podobny do jajka, zawiń brzegi, żeby powstały wyższe ranty, przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem i wysmaruj roztrzepanym białkiem, piecz w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut z opcją grzania góra- dół.
Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Posiekaj orzechy włoskie i ziemne. Do garnka włóż zamkniętą puszkę kajmaku, wlej mocno ciepłą wodę i gotuj przez 2-3 minuty, żeby kajmak był miękki i dobrze się rozprowadzał.
Źródło zdjęcia: canva/Tuned_In Masę kajmakową przełóż do miski, oprósz delikatnie solą, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na ciasto i udekoruj. Mazurek odstaw w suche i chłodne miejsce na kilka godzin, żeby masa kajmakowa dobrze stężała.