Pyszny mazurek wielkanocny bez cukru
Mazurek wielkanocny bez cukru to przepis na tradycyjne kruche ciasto z ksylitolem lub stewią. Cukier w kremach do mazurka zastąpiony jest płynnym miodem. Całe ciasto jest idealnie kruche, słodkie i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny bez cukru i jedz bez wyrzutów sumienia.
Mazurek jest tradycyjnym ciastem pieczonym głównie na Wielkanoc. Kruchy, słodki spód z rantami, krem czekoladowy lub malinowy i piękne, wiosenne dekoracje z orzechów, bakalii i owoców kandyzowanych sprawia, że mazurki są wyjątkowymi wypiekami wielkanocnymi, są jednak dość słodkie.
Jeśli nie chcesz rezygnować z wielkanocnych pyszności, upiecz mazurka bez grama cukru- zastąp go ksylitolem lub stewią, czyli niskokalorycznymi substancjami słodzącymi. Do kremów dodaj płynny miód, jednak jeśli wolisz wersję fit, miód również możesz zastąpić słodzikiem i dosłodzić kremy według własnego uznania.
Tradycyjnymi ciastami wielkanocnymi są również babka i pascha z bakaliami. Jeśli masz ochotę na wyśmienitą babkę w innej wersji- tu poznasz przepis na czekoladową babkę wielkanocną. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić paschę, ciasto twarogowe z bakaliami.
Przepis na mazurek wielkanocny bez cukru
Składniki na spód:
szklanka mąki pszennej
jajko M
80 g stewii lub ksylitolu
pół kostki masła
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem malinowy:
200 g mrożonych malin
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki serka homogenizowanego
Składniki na krem czekoladowy:
4 łyżki kakao
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki miodu płynnego
Dodatki do mazurka:
orzechy włoskie, migdały, chipsy kokosowe, owoce kandyzowane
Jak zrobić mazurek wielkanocny bez cukru?
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp ją do miski lub na stolnicę, dodaj jajko, miękkie masło, stewię lub ksylitol i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej masy, uformuj kulę ciasta, owiń folią aluminiową i wstaw na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmij je, rozwałkuj na wielkość blachy, zagnij rogi, aby powstały wyższe ranty, całość nakłuj widelcem i odstaw na czas nagrzewania piekarnika.
Ciasto na blaszce z papierem do pieczenia piecz w 180 stopniach C przez 25 minut, następnie uchyl lekko drzwi piekarnika i zostaw na 30 minut, żeby spód nabrał kruchości, po tym czasie wyjmij ciasto z pieca i ostudź.
Przygotuj krem malinowy lub czekoladowy. Krem malinowy: rozmrożone maliny włóż do garnka, zagotuj z miodem, następnie zblenduj na gładką masę, odsącz sok przy pomocy sita. Ostudzone maliny wymieszaj z serkiem waniliowym i wyłóż na ciasto.
Źródło zdjęcia: canva/Sohadiszno Krem czekoladowy: kakao podgotuj delikatnie z miodem, ostudzoną masę wymieszaj z jogurtem greckim, wyłóż na ciasto. Mazurki udekoruj orzechami, owocami kandyzowanymi, migdałami, wstaw do lodówki na 2 godziny, aby krem stężał. Smacznego.