Mielę w maszynce paprykę, cukinię i dodaję zalewę. Przetwory biją ogórki kiszone na głowę
Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw, jest niezwykle łatwy do przyrządzenia w domu. Choć łatwo kupić jedną z fabrycznych postaci, dopiero ta domowa daje pełnię smaku i olbrzymią satysfakcję. Wystarczy podpiec i zmielić kilka warzyw.
Ajvar na zimę
Słodko-pikantna pasta warzywna zwana ajvarem pochodzi z kuchni serbskiej. Każdy miłośnik wakacji w Grecji, Chorwacji czy Bułgarii doskonale wie, że warzywa pod słońcem południa mają zupełnie inne oblicze. Ajvar przygotowujemy więc na zimę w szczycie sezonu, by używać maksymalnie dojrzałych warzyw, możliwie zbliżonych do tych z południa.
Do obowiązkowych składników ajvaru należą papryka i bakłażan lub rzadziej cukinia . Pasta ta może mieć słodkie albo bardziej pikantne oblicze. Choćby dlatego warto przygotować takie przetwory samemu, by nadać im taki smak, jak lubimy – mniej lub bardziej pikantny czy kwasowy.
Ajvar z cukinią
W naszym przepisie oprócz papryki występuje cukinia. To doskonałe, łatwe do kupienia i tanie warzywo świetnie uzupełnia pozostałe składniki. Pamiętajmy o balansowaniu ostrości – dodajemy tyle chili , ile lubimy, najlepiej powoli, by zatrzymać się w odpowiednim momencie. Podobnie oczywiście jest z czosnkiem .
Składniki:
- 2 kg czerwonej papryki
- 2 duże cukinie
- 6 pomidorów
- 3 cebule
- Papryka chili, ilość w zależności od ostrości
- 1 główka czosnku
- 50 ml czerwonego octu winnego
- 2 opakowania słodkiej papryki lub tubka węgierskiej pasty paprykowej
- 60 ml oliwy
- Sól, ew. cukier do smaku
Cukinia w słoiku
Paprykę opalamy pod grillem piekarnika przez godzinę , przewracając w połowie pieczenia. Po wyjęciu zawijamy w folię aluminiową na 20 minut, a następnie obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne.
Teraz na blachę nakładamy ponakłuwaną cukinię, połówki obranej cebuli i pomidorów oraz rozebrany na ząbki czosnek. Pieczemy przez 1,5 h w temperaturze 180 stopni . Jeśli skóra cukinii jest gruba i twarda, warto ją obrać jeszcze przed pieczeniem. W przeciwnym razie można pozostawić ją na warzywach .
Pomidory zdejmujemy z blachy po ok. 30 minutach pieczenia . Jeśli uda się zdjąć z nich łatwo skórę, warto się o to pokusić. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek i pomidory przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przerzucamy je do dużego rondelka. Dodajemy posiekane chili i pozostałe składniki. Przyprawiamy ostrożnie, aż osiągniemy pożądany smak i dusimy przez ok. 30 minut. Gotowy ajvar nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Wypróbuj też przepis na czosnkowe smarowidło do chleba i sprawdź, kiedy najlepiej solić rosół .