Smakosze.pl Przepisy Mieszam 3 składniki i mam najlepsze lody. Nie ma w nich grama cukru
fot. Canva

Mieszam 3 składniki i mam najlepsze lody. Nie ma w nich grama cukru

21 czerwca 2024

Oto prosty przepis na domowe lody. Są słodkie wyłącznie naturalnymi cukrami występującymi w owocach. Kwalifikują się więc nawet jako zdrowa przekąska, ale są też po prostu pysznym letnim orzeźwieniem.

Domowe lody

Niektóre desery wydają nam się stworzone do produkcji przemysłowej. O lodach wielu z nas myśli, że osiągnięcie w domu zadowalających rezultatów to kwestia wysiłku, sumienności w regularnym mieszaniu, a czasem nawet specjalistycznego sprzętu.

Owszem, są przepisy na lody , które tego właśnie wymagają. Są też jednak takie jak ten: szybkie i proste, dające doskonałe efekty. A także zdrowe, bo to przecież owoce i odrobina mleka.

domowe lody
fot. Canva
Co pić w upał? Tego popularnego napoju unikaj jak ognia

Lody z bananem

Owocowe lody przygotować można z wielu sezonowych pozycji na półkach naszych warzywniaków. Jest jednak jeden dodatek, który warto w nich uwzględnić. Jest to banan, najlepiej dobrze dojrzały . Odpowiada on za kremową konsystencję lodów.

Składniki

  • 100 g mrożonych owoców (lub ok. 150 g świeżych)
  • 100 g dojrzałego banana
  • 100 ml mleka

Lody ze zmiksowanych owoców

Aby przygotować takie lody , wystarczy zmiksować ze sobą składniki w kielichu blendera . Następnie przelewamy całość do odpowiedniego naczynia i wstawiamy do zamrażarki.

Warto przy tym pamiętać, że nie każde plastikowe pudełko nadaje się do zamrażania. Bezpieczniej postawić na małe s zklane naczynie żaroodporne lub miseczkę . Takie lody świetnie sprawdzą się również w wersji na patyku. Foremki do domowych lodów to w końcu nie tylko zabawka, lecz także całkiem przydatna rzecz.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z truskawkami bez pieczenia i marynowane owoce czarnego bzu .

lody bananowe
fot. Canva
Zawijam ser i szynkę w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu
Dzięki tej pysznej sałatce schudłam już 5 kg. Koleżanki nie mogą uwierzyć, że to takie proste
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy