Płacimy krocie w sklepie, a możemy je mieć za darmo. Wystarczy zerwać i włożyć do słoiczka
![czarny bez na gałęzi](https://images.iberion.media/images/1920/bez1_4560dd027b.jpg)
Kiszone owoce powszechnie występującego w Polsce drzewa nazywane są polskimi kaparami. Podobnie smakują i używamy ich w podobnych przepisach. Największa różnica to ta, że za darmo przyrządzimy słoiczki pełnego tego przysmaku, zamiast kupować w sklepie prawdziwe kapary (albo oprócz nich).
Polskie kapary
Syrop z czarnego bzu należy do najczęściej pitych produktów tej kategorii w naszym kraju. Jednak o ile doskonale zdajemy sobie sprawę z zastosowań kwiatu tego krzewu, o tyle rzadko kiedy pamiętamy o ich innej jadalnej części – owocach.
Tuż po kwitnieniu przychodzi zaś sezon na zbieranie tych małych, niedojrzałych jeszcze kuleczek. Sprawdzają się one świetnie jako przetwory. Przez całą zimę mogą więc dodawać smaku naszym potrawom.
![niedojrzały czarny bez](https://images.iberion.media/images/origin/bez3_20c40d21b8.jpg)
Kiszony czarny bez
Z owocami czarnego bzu należy uważać. W postaci surowej są lekko toksyczne i mogą wywoływać biegunkę czy wymioty. Jednak przyrządzone są źródłem zdrowia. Robiy z nich dżemy i syropy do napojów. W aptekach można nawet kupić medyczne syropy oparte o tę roślinę, którym przypisuje się działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Jest jednak jeszcze więcej zastosowań czarnego bzu. Na Bałkanach kupimy z niego nalewki, zaś w Niemczech i Skandynawii – zupę. Można też ukisić je i używać ich tak jak kaparów.
Kiszenie i marynowanie bzu
Polskie kapary z czarnego bzu wystarczy dobrze wyczyścić i zalać ciepłą solanką z łyżki niejodowanej soli na litr wody. Najlepiej zalewać je w małych słoiczkach, a przynamniej cześć z nich zapasteryzować na zimę, gotując przez 10 minut w garnku z wodą wyściełanym ściereczką.
Można też przygotować marynatę ze 100 ml octu i 100 ml wrzątku, 50 g cukru i łyżki soli. Marynatą taką zalewamy kapary, obgotowane wcześniej przez kilka minut we wrzątku. Kaparów takich używamy do sosów, dipów i jako przekąski, kiedy tylko mamy na nie ochotę.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z rzodkiewki i ogórka i zupę krem z bobu.
![dojrzały czarny bez](https://images.iberion.media/images/origin/bez2_a5c95cc372.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![jagodowe babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodowe_babeczki_581a630b77.jpg)
![pęczek koperku](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_daf1f030a4.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_50e3d96394.jpg)
![kawa](https://images.iberion.media/images/origin/kawa_5ecc2ef9d8.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![bób](https://images.iberion.media/images/origin/bob_aec7371870.jpg)
![szuflada kuchenna i koper](https://images.iberion.media/images/origin/koper_bb0094fd74.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_f10a4ed200.jpg)
![zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/zucchiolo_e0061d5143.jpg)
![brukiew](https://images.iberion.media/images/origin/brukiew1_0231b493bf.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_cbee3983aa.jpg)
![napój](https://images.iberion.media/images/origin/napoj_95d4f8a29e.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![rolada truskawkowa](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_truskawek_e8b2b1135e.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![ogórki kanapkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kanapkowe_d783fd0b9f.jpg)
![Cukinia w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_ca1ea84a86.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie_2452901821.jpg)
![Czy jagody pomagają na biegunkę?](https://images.iberion.media/images/origin/1_50ccd478ee.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![Zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/Zucchiolo_74b7a0b857.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![strąki bobu](https://images.iberion.media/images/origin/straki_bobu_e4aa3dee97.jpg)