Smakosze.pl Przepisy Mieszam mięso z przyprawami i robię drobiową kiełbasę. Z tym banalnym przepisem poradzi sobie każdy
fot. youtube.com/guterezepte

Mieszam mięso z przyprawami i robię drobiową kiełbasę. Z tym banalnym przepisem poradzi sobie każdy

18 kwietnia 2024

Często wydaje nam się oczywiste, że kiełbasa pochodzi ze sklepu albo od rzeźnika, a przygotowanie jej w domu oznacza wiele zachodu. Ten prosty przepis odczarowuje mit kiełbasy jako czegoś niezwykle trudnego do przygotowania. Warto spróbować, bo efekt wynagradza tę odrobinę trudu.

Łatwy przepis na kiełbasę

Rzadko przygotowujemy w domu wędliny, a co dopiero kiełbasę. Ale warto pokusić się o wypróbowanie tego przepisu na bazie mięsa drobiowego . Kiełbasa taka może być tak chuda, jak sobie tego zażyczymy. Możemy też dowolnie ją przyprawiać.

Choć w przepisie używamy kurczaka, nic nie stoi na przeszkodzie, by tą samą metodą przyrządzić kiełbasę wieprzową, a nawet taką z dodatkiem wołowiny czy dziczyzny. Możemy też dowolnie decydować o przyprawach , regulując zwłaszcza ilość ostrej papryki w zależności od tego, czy chcemy pikantną, czy łagodną kiełbasę.

kiełbasa przed pieczeniem
fot. youtube.com/guterezepte
Robię te wytrawne roladki, gdy nie mam pomysłu na obiad. Największe wrażenie robi składnik, w który zawijam farsz

Domowa kiełbasa

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Gute Rezepte. Autorzy proponują tam, by oprócz pieczonej wersji kiełbasy wypróbować także gotowaną . W takiej sytuacji zanurzamy mięso w zimnej wodzie i gotujemy przez godzinę od zagotowania.

Z przepisu powinny wyjść dwie spore kiełbasy . Można przyprawić je różnie, według uznania.

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu rozbitego w moździerzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżki ostrej papryki
  • 3 liście laurowe i 4-5 kulek ziela angielskiego

Przygotowujemy kiełbasę

Mięso z udek kurczaka oddzielamy od kości i czyścimy. Kości i skórę wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie i gałkę muszkatołową i gotujemy wywar .

Mięso z udek i piersi kroimy w mniejsze kawałki i siekamy nożem na drobno . Wkładamy je do miski i dodajemy przyprawy z naszego przepisu lub według uznania .

Mięso dokładnie mieszamy. Dodajemy ok. pół szklanki przestudzonego bulionu i jeszcze raz łączymy składniki. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc .

Foliowy rękaw do pieczenia rozcinamy tak, by użyć go jako jednej warstwy. Na rękaw wykładamy mięso i rolujemy, by było mocno zbite. Zawiązujemy na końcach w „cukierek” i dodatkowo owijamy, by folia się nie rozpadła. Mięso pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni . Rozwijamy po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na pasztet pod chrzanową pierzynką i roladę orzechową .

mięso na kiełbasę
fot. youtube.com/guterezepte
Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników
Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy