Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.04.2024 13:59

Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników

obiad jednogarnkowy
Fot. YouTube/Henia Foks

Wiosna rozpoczęła się już na dobre, więc zaproś ją do swojej kuchni. Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybkie i pożywne danie. Taki obiad wystarczy ci nawet na 2 dni. Pora więc zakasać rękawy i do dzieła.

Najlepszy patent na szybki obiad jednogarnkowy

Nie od dziś wiadomo, że dania jednogarnkowe to najlepszy sposób na szybki obiad. Mało bałaganu i proste przygotowanie to ich największe zalety. Od kiedy znam ten konkretny przepis, wracam do niego bardzo często. Gotuję raz, a obiad mam na 2 dni.

Podstawą tego obiad jest mięso z kurczaka. Potrawa jest pożywna, a przy tym lekka dla żołądka. Do tego soczyste warzywa i kilka podstawowych przypraw. To jak, zaczynamy?

mięso z kurczaka.jpg
Fot. Canva/Alexander62
Opóźnia procesy starzenia i jest napakowana cennymi składnikami. Każdy powinien poznać „oliwę północy”

Co będzie ci potrzebne?

Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne składniki do przygotowania obiadu. Jak widzisz nie ma wśród nich niczego wymyślnego czy kosztownego. Z przygotowaniem na pewno sobie poradzisz, a smak przypadnie do gustu każdemu. Inspirację wziąłem z kanału Henia Foks w serwisie YouTube, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 ml wody
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad na 2 dni

Pierś z kurczaka umyj, następnie oczyść z błon i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso. Po chwili dodaj posiekaną cebulę oraz ząbki czosnku. Całość dopraw pieprzem oraz solą.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w średnią kostkę. Marchew obierz, umyj i również w małą kostkę. Umyte pomidory pokrój na kawałki. 

Do podsmażonego mięsa, wsyp pomidory i wymieszaj je. Następnie dodaj cukinię i marchewkę. Włóż liść laurowy oraz wsyp ziarenka ziela angielskiego. Całość przypraw pieprzem oraz solą. 

Wlej wodę i duś pod przykryciem przez około 20 minut. Gotowe danie podawaj z posiekaną natką pietruszki. Sprawdź przepis zupę klopsową oraz dowiedz się, jak grillować kaszankę

cukinia.jpg
Fot. Canva/Rita Sheludko