Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.04.2024 15:31

Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników

dżem bananowy
fot. Canva

Przywykliśmy do dżemów z naszych rodzimych, soczystych owoców. Dlatego składniki tego, który dziś proponujemy, mogą niektórych wprawić w zdziwienie. A jednak zimą i wiosną to najlepszy przepis na smarowidło do naleśników.

Dżem bananowy

Wczesną wiosną budzą się w nas radosne widoki na sezon świeżych owoców. Od maja będziemy cieszyć się kolejnymi rodzajami i gatunkami tych produktów, dojrzałych w polskim słońcu i zerwanych prosto z krzaka.

Do tego czasu panuje jednak w Polsce sezon na cytrusy. Jeśli więc przygotowywać dżemy z egzotycznych owoców, to właśnie w pierwszych miesiącach roku. Dlatego warto siegnąć po ten przepis, w którym robimy przetwory z nieoczekiwanego owocu – banana.

mus bananowy
fot. Canva
Opóźnia procesy starzenia i jest napakowana cennymi składnikami. Każdy powinien poznać „oliwę północy”

Banany na dżem

Banan nie wydaje się na pierwszy rzut oka najlepszym owocem na dżem. Jest mączny, zwarty, nie ma w ogóle soku. A jednak, po dodaniu drugiego egzotycznego owocu – cytryny, zmienia się w doskonałą bazę do przygotowania przetworów.

Jak zrobić dżem z bananów?

Składniki

  • 3 kg dojrzałych bananów
  • 120 g cukru
  • 150 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Dżem bananowo-cytrynowy

Obrane banany kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Zalewamy 100 ml wody i dodajemy cukier. Włączamy palnik na małą moc i powoli doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

Banany rozgotowujemy na jednolitą masę. Zalewamy sokiem z cytryny (ostrożnie, próbując na smak – cały sok może nie być potrzebny) i dodajemy aromat waniliowy. Dusimy całość jeszcze przez chwilę, by smaki się połączyły. Cały czas mieszamy, by konsystencja stała się jednolita, a masa nie przypaliła na brzegu.

Gotowy dżem nalewamy do słoików i dokładnie zamykamy. Słoiki ustawiamy w garnku z gorącą wodą i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Po przestudzeniu odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepis na deser z coli i pomarańczy oraz dowiedz się, dlaczego znany gatunek sera zagrożony jest wyginięciem.

masa z bananów
fot. Canva