Robię te wytrawne roladki, gdy nie mam pomysłu na obiad. Największe wrażenie robi składnik, w który zawijam farsz
Faszerowane pysznym mięsno-warzywnym farszem i zapieczone pod przykryciem sera, ten proste krokiety zaskakują nietypową formą. Ale największym sekretem tych obiadowych roladek jest ciasto, w które zostały one zawinięte.
Obiadowe roladki ziemniaczane
Te roladki inspirowane są daniem obecnym od dziesiątek lat w tradycyjnej polskiej kuchni – plackami ziemniaczanymi. Skoro można z surowych ziemniaków zrobić placuszki, dlaczego by w te placuszki nie zawinąć dodatkowo farszu? Idąc tym tropem, prezentujemy taki nietypowy pomysł na obiad.
Do jego zalet należy dość duża zawartość warzyw i to, że nie ma w nim mąki pszennej. Ziemniaki są lepszym składnikiem, zwłaszcza obiadu. Jest to też świetne danie dla osób z nietolerancją glutenu.
Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśnikówRoladki z ziemniaków
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Enfes Yemek Tarifleri, jednak pokazany tam farsz ma nieco inny skład. Można więc spróbować wersji z papryką i selerem naciowym. W naszej wersji taki obiad to mieszanka świetnie zakorzenionych w naszej kuchni smaków.
Składniki
- 3 duże ziemniaki
- 400 g piersi kurczaka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- 150 g startego sera mozzarella
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mały pęczek pietruszki
- Sól, pieprz
- Przyprawy: słodka papryka, tymianek
Przygotowujemy roladki ziemniaczane na obiad
Na tarce o grubych okach ścieramy ziemniaki. Przekładamy je na sitko, przelewamy wodą i dokładnie odciskamy. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy sól, jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki (zostawiając nieco do dekoracji dania). Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Ciasto ziemniaczane wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i dociskamy, by uformować regularny prostokąt. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. Blachę odstawiamy do wystudzenia.
Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, paprykę i kurczaka i dusimy, aż kurczak będzie rumiany, a warzywa miękkie. Dodajemy przyprawy i ⅓ startego sera i wszystko razem mieszamy, a następnie przerzucamy do miseczki do ostudzenia.
Z ciasta ziemniaczanego wycinamy 6 dużych kwadratów. Delikatnie oddzielamy je od papieru do pieczenia, na każdy nakładamy po dwie łyżki farszu i zawijamy, a następnie układamy je na świeży papier do pieczenia. Najlepiej kłaść roladki otwarciem do dołu i delikatnie docisnąć, żeby zachowały kształt w piekarniku. Posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż ser się zarumieni. Przed podaniem posypujemy startą natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na chleb bez mąki i domowe masło.