Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię te wytrawne roladki, gdy nie mam pomysłu na obiad. Największe wrażenie robi składnik, w który zawijam farsz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.04.2024 16:05

Robię te wytrawne roladki, gdy nie mam pomysłu na obiad. Największe wrażenie robi składnik, w który zawijam farsz

roladki
fot. youtube.com/EnfesYemekTarifleri

Faszerowane pysznym mięsno-warzywnym farszem i zapieczone pod przykryciem sera, ten proste krokiety zaskakują nietypową formą. Ale największym sekretem tych obiadowych roladek jest ciasto, w które zostały one zawinięte.

Obiadowe roladki ziemniaczane

Te roladki inspirowane są daniem obecnym od dziesiątek lat w tradycyjnej polskiej kuchni – plackami ziemniaczanymi. Skoro można z surowych ziemniaków zrobić placuszki, dlaczego by w te placuszki nie zawinąć dodatkowo farszu? Idąc tym tropem, prezentujemy taki nietypowy pomysł na obiad.

Do jego zalet należy dość duża zawartość warzyw i to, że nie ma w nim mąki pszennej. Ziemniaki są lepszym składnikiem, zwłaszcza obiadu. Jest to też świetne danie dla osób z nietolerancją glutenu.

ciasto ziemniaczane na roladki
fot. youtube.com/EnfesYemekTarifleri
Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników

Roladki z ziemniaków

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Enfes Yemek Tarifleri, jednak pokazany tam farsz ma nieco inny skład. Można więc spróbować wersji z papryką i selerem naciowym. W naszej wersji taki obiad to mieszanka świetnie zakorzenionych w naszej kuchni smaków.

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Przyprawy: słodka papryka, tymianek

Przygotowujemy roladki ziemniaczane na obiad

Na tarce o grubych okach ścieramy ziemniaki. Przekładamy je na sitko, przelewamy wodą i dokładnie odciskamy. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy sól, jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki (zostawiając nieco do dekoracji dania). Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Ciasto ziemniaczane wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i dociskamy, by uformować regularny prostokąt. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. Blachę odstawiamy do wystudzenia.

Na patelni podsmażamy na odrobinie oliwy cebulkę, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki, paprykę i kurczaka i dusimy, aż kurczak będzie rumiany, a warzywa miękkie. Dodajemy przyprawy i ⅓ startego sera i wszystko razem mieszamy, a następnie przerzucamy do miseczki do ostudzenia.

Z ciasta ziemniaczanego wycinamy 6 dużych kwadratów. Delikatnie oddzielamy je od papieru do pieczenia, na każdy nakładamy po dwie łyżki farszu i zawijamy, a następnie układamy je na świeży papier do pieczenia. Najlepiej kłaść roladki otwarciem do dołu i delikatnie docisnąć, żeby zachowały kształt w piekarniku. Posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż ser się zarumieni. Przed podaniem posypujemy startą natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na chleb bez mąki i domowe masło.

zawijanie roladek ziemniaczanych
fot. youtube.com/EnfesYemekTarifleri