Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Zachwycające ogórki po kaszubsku
canva/Svetlana_nsk

Ogórki konserwowe i kiszone są świetnymi dodatkami do obiadu. Marynując warzywo z papryką i cebulą, uzyskacie niezwykle aromatyczną wersję kaszubską, która spodoba się wielu amatorom tego typu specjałów. Przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki pasteryzacji smakiem rarytasu będziecie mogli cieszyć się bardzo długo. Spróbujecie?

Ogórki po kaszubsku są kolejną — po krokodylkach i wersji po kozacku odsłoną smacznego i zdrowego rarytasu. Dodatek papryki i delikatnej białej cebuli sprawia, że warzywo nabiera charakteru i aromatu. Warto spróbować — to miła odmiana od klasyki. Skusicie się?

Przepis na doskonałe ogórki po kaszubsku

Proporcje są dobrane tak, by przyrządzić 6 słoików specjału, każdy o pojemności 600 ml.

Składniki:

  • 2 kg gruntowych ogórków konserwowych

  • 1 biała cebula

  • 1 większa papryka czerwona

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 gałązek kopru z baldachimem

  • 3 łyżeczki gorczycy

  • 18 ziaren ziela angielskiego

  • 1,5 łyżeczki kminku

Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 6 łyżek cukru

  • 1 łyżki soli

Przygotowanie ogórków:

Do garnka wlewamy wodę oraz ocet. Wsypujemy sól. Całość zagotowujemy, a następnie dodajemy cukier. Mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Odstawiamy zalewę do wystudzenia. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski.

Cebulę obieramy i kroimy na 6 okrągłych plastrów. Czosnek również wyjmujemy z łupiny. Ogórki oczyszczamy. W czystych i wyparzonych słoikach umieszczamy po gałązce kopru, plastrze cebuli i ząbku czosnku.

Układamy ogórki i paprykę — dość ciasno. Do każdego ze słoików wrzucamy pół łyżeczki ziaren gorczycy, 3 sztuki ziela angielskiego i ćwierć łyżeczki kminu. Naczynia wypełniamy zalewą, a następnie dokładnie je zamykamy.

Pasteryzacja ogórków:

Zamknięte słoiki ze specjałem wstawiamy do dużego garnka, wyścielonego ścierką z bawełny. Wlewamy wodę w ilości pozwalającej na zanurzenie słoików do 3/4 ich wysokości. Przykrywamy garnek i zagotowujemy zawartość.

Podgrzewamy przetwory przez 5 minut na niewielkim ogniu. Ciepłe słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem na suchej ścierce. Pozostawiamy je do ostygnięcia. Tak przygotowane ogórki będą smaczne przez całą zimę. Smacznego.

Ogórki z papryką smakują wybornie
Ogórki z papryką smakują wybornie

Źródło zdjęcia: canva/merc67

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dankapichci