Smakosze.pl
Zachwycające ogórki po kaszubsku

canva/Svetlana_nsk

Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

27 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ogórki konserwowe i kiszone są świetnymi dodatkami do obiadu. Marynując warzywo z papryką i cebulą, uzyskacie niezwykle aromatyczną wersję kaszubską, która spodoba się wielu amatorom tego typu specjałów. Przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki pasteryzacji smakiem rarytasu będziecie mogli cieszyć się bardzo długo. Spróbujecie?

Ogórki po kaszubsku są kolejną — po krokodylkach i wersji po kozacku odsłoną smacznego i zdrowego rarytasu. Dodatek papryki i delikatnej białej cebuli sprawia, że warzywo nabiera charakteru i aromatu. Warto spróbować — to miła odmiana od klasyki. Skusicie się?

zapiekanka

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe ogórki po kaszubsku

Proporcje są dobrane tak, by przyrządzić 6 słoików specjału, każdy o pojemności 600 ml.

Składniki:

  • 2 kg gruntowych ogórków konserwowych

  • 1 biała cebula

  • 1 większa papryka czerwona

  • 6 ząbków czosnku

  • 6 gałązek kopru z baldachimem

  • 3 łyżeczki gorczycy

  • 18 ziaren ziela angielskiego

  • 1,5 łyżeczki kminku

Składniki na zalewę:

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 6 łyżek cukru

  • 1 łyżki soli

Przygotowanie ogórków:

Do garnka wlewamy wodę oraz ocet. Wsypujemy sól. Całość zagotowujemy, a następnie dodajemy cukier. Mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Odstawiamy zalewę do wystudzenia. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski.

Cebulę obieramy i kroimy na 6 okrągłych plastrów. Czosnek również wyjmujemy z łupiny. Ogórki oczyszczamy. W czystych i wyparzonych słoikach umieszczamy po gałązce kopru, plastrze cebuli i ząbku czosnku.

Układamy ogórki i paprykę — dość ciasno. Do każdego ze słoików wrzucamy pół łyżeczki ziaren gorczycy, 3 sztuki ziela angielskiego i ćwierć łyżeczki kminu. Naczynia wypełniamy zalewą, a następnie dokładnie je zamykamy.

Pasteryzacja ogórków:

Zamknięte słoiki ze specjałem wstawiamy do dużego garnka, wyścielonego ścierką z bawełny. Wlewamy wodę w ilości pozwalającej na zanurzenie słoików do 3/4 ich wysokości. Przykrywamy garnek i zagotowujemy zawartość.

Podgrzewamy przetwory przez 5 minut na niewielkim ogniu. Ciepłe słoiki wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem na suchej ścierce. Pozostawiamy je do ostygnięcia. Tak przygotowane ogórki będą smaczne przez całą zimę. Smacznego.

Ogórki z papryką smakują wybornie

Ogórki z papryką smakują wybornie

Źródło zdjęcia: canva/merc67

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dankapichci

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >