Mogę tę zupę jeść nawet codziennie. Smakuje mi bardziej nawet niż tradycyjna pomidorówka
Rozgrzewająca zupa będzie idealnym pomysłem na jesienne, coraz chłodniejsze dni. W ostatnim czasie bardzo często wybieram marokańską pomidorową, która smakuje mi dużo bardziej niż klasyczna. Jej wykonanie jest niemalże ekspresowe.
Prosty przepis na marokańską zupę
Sycąca dzięki strączkom i niesamowicie aromatyczna za sprawą orientalnych przypraw pomidorowa zupa w stylu marokańskiej hariry skradła moje serce od pierwszego talerza. Receptura nie jest skomplikowana, a na nadchodzące chłody danie sprawdzi się idealnie.
Składniki:
- 3,5 litra bulionu warzywnego
- 200 g zielonej soczewicy
- 2 drobne marchewki
- 4 średnie pomidory np. jajo
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2-3 cm kawałek imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz w ilości do smaku
Lista niezbędnych produktów nie jest krótka, ale warto się w nie zaopatrzyć i wykonać to danie. Instrukcja nie jest bardzo skomplikowana. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.
Jak zrobić harirę? Marokańska pomidorowa jest znakomita
Zaczynam od pokrojenia marchewki, cebuli i selera naciowego w drobną kostkę. Podsmażam je przez kilka minut na rozgrzanej oliwie, po czym dodaję rozdrobniony czosnek oraz imbir. Po chwili wrzucam też przyprawy w proszku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
Całość podgrzewam jeszcze około 15-20 sekund i wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia. Soczewicę płuczę pod bieżącą wodą. Wsypuję ją do garnka i gotuje zupę około 20 minut. Powinna w tym czasie zmięknąć.
Pomidory pozbawiam skórki i kroję w kostkę. Dodaję do gotującego się dania i podgrzewam jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym, jeśli bulion był mało wyrazisty.
Wskazówka: zieloną soczewicę można namoczyć przed gotowaniem. Cztery godziny w zimnej wodzie sprawią, że będzie lżej strawna.
Jak podać marokańską zupę?
Idealnym wykończeniem dla dania będzie odrobina soku z cytryny. Dodajemy go już na talerzu. Danie warto wzbogacić jeszcze o świeże pieczywo i kleks gęstej śmietany, klasycznej lub kokosowej.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne i rozgrzewające dania. Spróbujcie koniecznie indyjskiego curry — jest pełne smaku i pięknie pachnie. Być może skusi was też wyśmienita zupa gruzińska .