Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na rozgrzewające curry
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.09.2021 02:00

Prosty przepis na rozgrzewające curry

Projekt bez tytułu - 2021-09-21T210656.820
canva/Tatiana Volgutova

Jeśli macie ochotę na coś szczególnego, prostego w przygotowaniu i idealnego na chłodne dni dobrze trafiliście. Mamy dla was prosty przepis na rozgrzewające curry. Do jego przygotowania wystarczy filet z kurczaka, trochę warzyw i przypraw. Efekt jest przepyszny.

Potrawy curry wywodzą się z kuchni indyjskiej. Tak naprawdę są to dania jednogarnkowe, tyle że z dodatkiem charakterystycznych przypraw.

Curry zawiera warzywa, często też ma dodatek mięsa lub ryby. My dorzuciliśmy do niego szalotkę, która przyjemnie smakuje i chrupie. Zapraszamy na rozgrzewające i sycące curry.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosty przepis na rozgrzewające curry

Składniki na 2 porcje:

  • 1 filet kurczaka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 szalotka lub mała cebulka

  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej (może być mrożona)

  • 1 czerwona papryka

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (zamiast niej może być ostra pasta paprykowa)

  • 200 ml mleka kokosowego

  • 1 łyżka sosu rybnego lub sosu sojowego

  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie curry

Filet kurczaka opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Szalotkę obierz, pokrój w piórka. Fasolkę zblanszuj.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry, chwilę przesmaż mieszając. Dodaj czosnek, przesmaż mieszając. Dodaj kawałki kurczaka, wymieszaj, smaż ok. 2 minuty.

Dodaj pokrojoną szalotkę, paprykę i fasolkę, przesmaż mieszając. Wlej mleko kokosowe i sos rybny, wymieszaj. Gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku.

Curry podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Możesz je posypać świeżą, posiekaną kolendrą. Smacznego!

szalotka
szalotka

Źródło zdjęcia: canva/tumsubin

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram