Smakosze.pl Przepisy Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków
Fot. Canva/Madzia71

Moja babcia często robiła to danie. Genialny obiad z ziemniaków

10 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Ziemniaki to obowiązkowy dodatek do wielu dań obiadowych. Razem z kotletem schabowym czy mielonym oraz surówka tworzą kompletne drugie danie, które nie tylko cieszy nasze oko, prezentując się dobrze wizualnie, ale również zachwyca smakiem. Co jednak gdyby zrobić danie głównie z ziemniaków? Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Ziemniaki to nie tylko dodatek do obiadu

Ziemniaki mogą występować w różnej postaci . Gotowane, pieczone, smażone czy też można zrobić z nich frytki. Ponadto bardzo popularne są w Polsce placki ziemniaczane, których również głównym składnikiem są ziemniaki. Podobnie kopytka czy pyzy. Jak widać, możliwości jest mnóstwo . Jaki może być jeszcze szybki przepis na obiad z ziemniaków?

Ziemniaki.jpg
Fot. Shutterstock/Skrypnykov Dmytro

Babka ziemniaczana to świetny sposób na to, aby ugotować coś pysznego, wykorzystując do tego głównie ziemniaki . Z dodatkiem boczku jest gwarancją dobrego smaku i sytości.

Kawałki babki ziemniaczanej umieszczone w białym naczyniu
Fot. Shutterstock/Piotr Bednarczyk
Pierogi dominikańskie to strzał w 10. Takiego farszu nikt się nie spodziewa

Babka ziemniaczana, czyli smak dzieciństwa

Na pewno wiele osób jadło babkę ziemniaczaną w dzieciństwie . Dlatego warto przypomnieć sobie jej niesamowity smak i przyrządzić ją samemu w domu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka
  • 200 gram boczku wędzonego
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • Sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszny obiad na poniedziałek?

Babka ziemniaczana to świetny przepis na obiad dla całej rodziny, który warto przygotować. Szczególnie że zrobimy to w mgnieniu oka .

W pierwszej kolejności kroimy boczek w drobną kostkę . Następnie wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i przesmażamy.

Ziemniaki oraz cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie pozbywamy się wody ze startych warzyw, po czym wbijamy jajko, dodajemy mąkę, a także doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać również dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wszystko razem mieszamy, po czym dodajemy nasz przesmażony boczek i ponownie całość mieszamy .

Tak zwaną keksówkę wypełniamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej naszą przygotowana masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około godzinę . Po upływie tego czasu wyjmujemy naszą upieczoną babkę z formy.

Tak przygotowaną babkę ziemniaczaną możemy podać ze śmietaną lub jogurtem .

Babka ziemniaczana.jpg
Fot. Shutterstock/Piotr Bednarczyk

Sprawdź przepis na szybką sałatkę . Zobacz, jak smażyć pączki, aby nie piły tłuszczu .

Kawa może być bardzo zdrowa. Jest tylko 1 warunek
To koniec dla Magdy Gessler. TVN podjęło nieodwracalną decyzję
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy