Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierogi dominikańskie to strzał w 10. Takiego farszu nikt się nie spodziewa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.02.2025 22:00

Pierogi dominikańskie to strzał w 10. Takiego farszu nikt się nie spodziewa

talerz pierogów
Fot. Shutterstock

Choć nazwa tego dania brzmi kościelnie, pierogi dominikańskie nie są wcale najnowszym przepisem siostry Anastazji. Ich nazwa nawiązuje do legendy o pojawieniu się pierogów w Polsce. Nawiązują też składniki – tym, że są swojskie i tradycyjne.

Święty Jacku z pierogiami

Święty Jacek Odrowąż to naśladowca św. Dominika, który odpowiedzialny jest za to, że jego zakon pojawił się w Polsce. Legenda ta ma kilka postaci, ale na jej prawdziwość wskazuje kilka faktów. Przede wszystkim ten, że św. Jacek działał jako misjonarz na Rusi, a to właśnie stamtąd przyszły do nas różnego rodzaju kluski i dania mączne z gotowanego ciasta.

Dominikanie nie unikają zresztą tych skojarzeń i co roku w Krakowie organizują pierogowy festiwal. Na Podkarpaciu zaś pierogi św. Jacka są zarejestrowanym produktem tradycyjnym. Ośrodkiem ich wytwarzania jest wieś Nockowa.

pierogi z okrasą

Wbij jajka do filiżanki i ułóż na patelni. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Pierogi św. Jacka

Według tamtejszej legendy Jacek Odrowąż sam nauczył wieśniaków gotować pierogi. Potrzebował strawy, a chłopi nie mieli nic do jedzenia. Wtedy poprosił o mąkę, a ponieważ było jej za mało, dodał twaróg i tak zagniótł ciasto. Sam też wymyślił farsz z kapusty i dzikich pieczarek. Przygotowane z tak prostym farszem pierogi wyglądały jak gdyby rozmnożyły się cudem. Dziś jadamy je w innej postaci – jako pierogi mięsne z serowym ciastem.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 600 g kiełbasy
  • 300 g sera z wiaderka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu
  • Sól, majeranek
  • Boczek lub słonina na okrasę

twaróg i mąka

Pierogi z białą kiełbasą

Kiełbasę wyjmujemy z osłonki. Farsz rozkruszamy lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy łyżeczkę majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, a  wszystko razem mieszamy.

W misce mieszamy twaróg, miękkie masło i jajko. Wyrabiamy ciasto widelcem, aż składniki się pomieszają. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie.

twaróg i mąka

Ciasto wałkujemy na placek grubszy niż do zwykłych pierogów – 4-5 mm. Wycinamy koła i faszerujemy pierogi rozdrobnioną kiełbasą. Sklejamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. Należy pamiętać, żeby nie stłaczać ich w garnku. Pierogi można także posmarować żółtkiem i upiec. Przed podaniem polewamy je skwarkami z wytopionego boczku.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne domowe pączki i puszyste racuchy.

pierogi z boczkiem