Pierogi dominikańskie to strzał w 10. Takiego farszu nikt się nie spodziewa
![talerz pierogów](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi1_9390ccf305.jpg)
Choć nazwa tego dania brzmi kościelnie, pierogi dominikańskie nie są wcale najnowszym przepisem siostry Anastazji. Ich nazwa nawiązuje do legendy o pojawieniu się pierogów w Polsce. Nawiązują też składniki – tym, że są swojskie i tradycyjne.
Święty Jacku z pierogiami
Święty Jacek Odrowąż to naśladowca św. Dominika, który odpowiedzialny jest za to, że jego zakon pojawił się w Polsce. Legenda ta ma kilka postaci, ale na jej prawdziwość wskazuje kilka faktów. Przede wszystkim ten, że św. Jacek działał jako misjonarz na Rusi, a to właśnie stamtąd przyszły do nas różnego rodzaju kluski i dania mączne z gotowanego ciasta.
Dominikanie nie unikają zresztą tych skojarzeń i co roku w Krakowie organizują pierogowy festiwal. Na Podkarpaciu zaś pierogi św. Jacka są zarejestrowanym produktem tradycyjnym. Ośrodkiem ich wytwarzania jest wieś Nockowa.
Pierogi św. Jacka
Według tamtejszej legendy Jacek Odrowąż sam nauczył wieśniaków gotować pierogi. Potrzebował strawy, a chłopi nie mieli nic do jedzenia. Wtedy poprosił o mąkę, a ponieważ było jej za mało, dodał twaróg i tak zagniótł ciasto. Sam też wymyślił farsz z kapusty i dzikich pieczarek. Przygotowane z tak prostym farszem pierogi wyglądały jak gdyby rozmnożyły się cudem. Dziś jadamy je w innej postaci – jako pierogi mięsne z serowym ciastem.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 600 g kiełbasy
- 300 g sera z wiaderka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- Sól, majeranek
- Boczek lub słonina na okrasę
Pierogi z białą kiełbasą
Kiełbasę wyjmujemy z osłonki. Farsz rozkruszamy lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy łyżeczkę majeranku, przeciśnięty przez praskę czosnek, a wszystko razem mieszamy.
W misce mieszamy twaróg, miękkie masło i jajko. Wyrabiamy ciasto widelcem, aż składniki się pomieszają. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie.
Ciasto wałkujemy na placek grubszy niż do zwykłych pierogów – 4-5 mm. Wycinamy koła i faszerujemy pierogi rozdrobnioną kiełbasą. Sklejamy brzegi.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia. Należy pamiętać, żeby nie stłaczać ich w garnku. Pierogi można także posmarować żółtkiem i upiec. Przed podaniem polewamy je skwarkami z wytopionego boczku.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne domowe pączki i puszyste racuchy.
![jajka z sosem](https://images.iberion.media/images/origin/jajka_4e8900e4b0.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_443e16028d.jpg)
![Różyczki z pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_bfe7a47e8e.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/5_F_Qmb7_Eg0c_Zupsr85bw_Ij0_faworki_c64631607e.jpg)
![Kilka pączków posypanych cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_0237fceb2e.jpg)
![obiad w przedszkolu](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_w_przedszkolu_ed8e35b721.jpg)
![Filety rybne](https://images.iberion.media/images/origin/ryba1_74674da76e.jpg)
![biedronka](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_shutterstock_Krzysztof_Bubel_Biedronka_be062b88fb.jpg)
![rolada z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_263d7141ee.jpg)
![Gołąbki i s. Anastazja](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_fea3dedf68.jpg)
![ziemniaki na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_71c76a4842.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_53772e85f4.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/jajecznica_cbc4b4ab07.jpg)
![ciasto faworek](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_faworek_10408bb194.jpg)
![deser z mleka zagęszczonego](https://images.iberion.media/images/origin/kakao1_c8a962ae89.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_90d05dbd5a.jpg)
![jajka po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/jajka1_e8cd97b286.jpg)
![sernik dubajski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_749d0f4e01.jpg)
![Sałatka podana w przezroczystej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_1a55b05d91.jpg)
![jajka w filiżankach](https://images.iberion.media/images/origin/jajka1_028292452f.jpg)
![smażenie pączków](https://images.iberion.media/images/origin/paczki1_71c4da1ed7.jpg)
![minipączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki1_67de677b07.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d6eb6183f2.jpg)
![wyrabianie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/wyrabianie_ciasta_6fc07d98b1.jpg)
![Ania Starmach i jej sernik](https://images.iberion.media/images/origin/Sernik_Ani_Starmach_3e6ed11dec.jpg)
![kulki mięsa na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/kulki1_f4182b3ab9.jpg)
![Jarosław Kaczyński](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_10_T143640_074_924d62ff20.png)
![kantor](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01597097_0014_6f7ce3ec1c.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![owoce na sklepowych półkach](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_76_d6b4e54769.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![rolada z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/rolada_263d7141ee.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Gala Finałowa Kampanii Piękna bo Zdrowa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_02_10_T141125_214_d030bcd3bf.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![mięso na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_dd46f50ba2.jpg)