Składniki na tę sałatkę mam zawsze w lodówce. Jest niezastąpiona na szybką kolację
Sałatki są w naszym kraju bardzo popularną przekąską. Podawane są na różnych imprezach, domówkach czy też podczas Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocnych. Jednak warto znać przepisy na sałatki, które można przygotować bardzo szybko i zjeść np. na kolację. Przedstawiamy jeden z nich.
Dlaczego sałatki są tak popularne?
Sałatki to bardzo powszechna przekąska. Szczególnie w Polsce. U nas w kraju najpopularniejsze są między innymi jarzynowa czy gyros. Jednak są one przygotowywane raczej na specjalne okazje takie jak np. Święta. Dlatego warto znać przepisy na takie sałatki, które można zrobić na co dzień.
Dlaczego sałatki są tak popularne? Na pewno ze względu na szybkość ich przygotowania, dostępność składników, a także właściwości prozdrowotne, które posiadają. Idealnie sprawdzają się na śniadanie oraz kolację, a także jako zwykła szybka przekąska.
Zapomnij o porannej kawie. Ten napój działa lepiej i jest 100 razy zdrowszySzybka sałatka z jajkami
Sałatka z dodatkiem jajek to świetna przekąska na kolację. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 kostka sera feta (270 g)
- 1 mały kalafior podzielony na różyczki i ugotowany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- natka pietruszki
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną sałatkę idealną na kolację?
Przygotowanie takiej sałatki jest szybkie i proste, a do jej wykonania potrzebujemy podstawowych składników, które większość z nas ma w swojej kuchni.
W pierwszej kolejności ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z serem feta. Składniki przekładamy do miski i dodajemy do nich różyczki ugotowanego kalafiora. Całość mieszamy.
Bierzemy się za sos. Do małej miski przekładamy majonez, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy.
Do miski z jajkami, serem i kalafiorem dodajemy nasz przygotowany sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużej misce. Możemy również sałatkę doprawić szczyptą soli i udekorować natką pietruszki.
Sprawdź przepis na surówkę z czerwonej kapusty i marchewki. Zobacz, w jakim serze wykryto groźną bakterię.