Smakosze.pl Porady Moja babcia nigdy nie zbierała szumowin z rosołu. Gdy zdradziła powód, sam przestałem tak robić
Fot. Shutterstock

Moja babcia nigdy nie zbierała szumowin z rosołu. Gdy zdradziła powód, sam przestałem tak robić

11 stycznia 2025

Zbieranie szumowin z rosołu niektórym wydaje się oczywistą koniecznością. Ci ze zdziwieniem odkrywają więc, że nie wszyscy to robią. Jaka jest różnica między odszumionym a nieodszumionym rosołem i czy warto się dla niej poświęcać?

Czym jest szumowanie rosołu

Szumowiny na rosole pojawiają się tuż po tym, kiedy zaczynamy gotować w nim mięso. To cząsteczki białka, które w wysokiej temperaturze się ścina i w postaci drobinek zbiera na powierzchni rosołu. Choć zjawisko to nie jest ograniczone tylko do ten potrawy, to właśnie wtedy stykamy się z nim najczęściej.

Szumowiny takie nie wyglądają apetycznie . Są ciemnobrązowe i pływają na spienionej powierzchni. Często usuwamy je więc w procesie, który nazywa się przeważnie szumowaniem. Jednak czy szumowanie rosołu jest konieczne?

klarowny rosół

Wyjmij z szafki kuchennej i dodaj kroplę płynu do naczyń. Palniki będą lśniły jak nowe

Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu

Odpowiedź brzmi nie. Zbieranie szumowin z rosołu czy bulionu jest kwestią czysto estetyczną. Kiedy chcemy osiągnąć klarowną zupę bez osadu na dnie, lepiej poświęcić te kilka minut na zebranie piany.

Jednak ścięte drobinki pływające w zupie nie tylko jej nie szkodzą, ale wręcz wzbogacają. To w końcu dodatkowe składniki odżywcze i smakowe, których możemy się pozbyć albo i nie. A zatem pozostawianie nieodszumionego rosołu wzbogaca jego smak.

Kiedy odszumianie jest konieczne

Szumowanie rosołu jest potrzebne wtedy, kiedy chcemy zmienić go w naprawdę klarowny bulion . Podany jako zupa, może on być popisem kulinarnych umiejętności kucharki lub kucharza. Będzie też świetny do przygotowania np. sosów czy galaretek.

W takiej sytuacji najlepiej wyposażyć kuchnię się w łyżkę z sitkiem. Oczywiście wystarczy zwykła stołowa łyżka , którą zawsze łatwo mieć pod ręką. Uzbrajamy się dodatkowo w cierpliwość, bo usuwanie piany z powierzchni rosołu zajmie ok. kwadransa. Przystępujemy do niego tuż po tym, jak woda w garnku zacznie się gotować

Wypróbuj też przepisy na domowe pączki i szakszukę według Heni Foks .

szumowanie rosołu

Ten przepis na domowe pączki mam od babci. Robię je co roku na karnawał
Ulep kulki z mięsa i włóż w pieczarki. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy