Dzielę na plastry i kładę na grzejniku. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Co ma wspólnego kaloryfer z kulinariami? Okazuje się, że bardzo wiele. Za pomocą tego urządzenia możesz przygotować smakołyk, z którego korzystać będziesz cały rok. To tak proste, jak genialne.
Kaloryfer w zastosowaniu kuchennym
Coraz częściej odwracamy się od sklepowych gotowców, szukając sposobów na naturalne składniki w kuchni. Teraz możesz je przygotować z użyciem kaloryfera. Jest on bowiem doskonałym miejscem na przygotowanie naturalnych dodatków do rozgrzewającej herbaty.
Chyba każdy z nas lubi wypić szklankę herbaty z dodatkiem cytryny lub pomarańczy. Niestety nie zawsze mamy te owoce na podorędziu, a pozostawione napoczęte w kuchni szybko się zepsują. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pokroić je w plastry i ususzyć na zapas. Za chwilę przekonasz się, jakie to proste.
W Dino zwariowali, ukochane smarowidło za bezcen. Takich okazji jeszcze nie było, zysk dla tysięcy klientów
Cytryna do herbaty z grzejnika
Owoce cytrusowe są świetnym dodatkiem do herbaty. Nie tylko jednak cytryna i pomarańcze mogą uświetnić smak tego napoju. Nadadzą się także zioła, a wiosną i latem nawet owoce sezonowe, jak maliny i truskawki. Takie domowe suszki do herbaty gwarantują jej idealny smak.
Na rynku nie brakuje rozmaitych herbat smakowych. Producenci mogą do nich jednak dodawać sztuczne aromaty, a także konserwanty, Przygotowując własną mieszankę w domu mamy pełną kontrolę nad tym, co trafia do naszej filiżanki. Poniżej podpowiadamy, jak przygotować dodatki smakowe do herbaty.
Suszenie owoców w domu- w sam raz do herbaty
Metod na wysuszenie owoców w domu może być kilka. Niezależnie jednak od tego, którą wybierzemy, należy zacząć od dokładnego umycia cytrusów. Najlepiej wyszorować je szczoteczką, a następnie sparzyć wrzątkiem.
Umyte cytrusy kroimy na plastry. Optymalna grubość to ok. 0,5 centymetra. Teraz suszymy je za pomocą specjalnej suszarki, piekarnika, lub zwykłego kaloryfera.
Suszarka wysuszy cytryny do herbaty najszybciej, bo w ciągu ok. 4-5 godzin. Nie każdy ma jednak takie urządzenie w domu. W takim wypadku przyjdzie z pomocą piekarnik, któremu suszenie zajmie mniej więcej tę samą ilość czasu. Wystarczy nagrzać urządzenie do temperatury 80 stopni i włączyć program z termoobiegiem.
Metoda na kaloryferze jest chyba najłatwiejsza z wymienionych. Nie ponosisz bowiem żadnych dodatkowych kosztów za zużycie energii elektrycznej. Połóż owoce na czystej gazie lub cienkiej ściereczce i umieść na górze wyczyszczonego kaloryfera.
Takie suszenie zajmie niego więcej czasu, bo nawet kilka dni. W domu zagości za to cudowny świeży zapach. Kiedy owoce są wysuszone, dodawaj je do dzbanka parzącą się herbatą i ciesz się wybornym smakiem na okrągło. Zapas przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu w suchym i zacienionym miejscu.
Sprawdź nasz sposób na szybkie rozmrożenie mięsa oraz zobacz, co jest największym błędem podczas mrożenia bigosu.