Moja ciocia podała dziś do obiadu tę surówkę z ogórków. Jej smak bije na głowę nudną mizerię, od razu poprosiłam o przepis
Byłam dziś zaproszona do mojej cioci na niezobowiązujący obiad. Jak zawsze posiłek spod jej ręki wyszedł doskonały w smaku. Tym jednak, co wzbudziło mój szczególny zachwyt, była doskonała surówka z ogórków. Klasyczna mizeria zupełnie nie ma do niej startu.
Surówka mojej cioci kompletnie zdeklasowała mizerię
Zazwyczaj gwiazdą obiadu jest mięso . Tym razem stało się jednak inaczej. Pomysłowo przygotowane i podane ogórki skradły całą moją uwagę. W te pędy podpytałam, jaka jest na tę surówkę receptura.
Na myśl o surówce z ogórków od razu przychodzi nam na myśl mizeria. Ta jednak może się schować przy surówce ogórkowej mojej cioci. Dzięki połączeniu dwóch rodzajów tego warzywa smak jest intensywny i doskonale podkreśla pozostałe dania na talerzu. Od dziś będę ją przyrządzać tak często, jak to możliwe.
Przepis na najlepszą surówkę z ogórków
Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 2 kiszone ogórki
- ½ niewielkiej cebuli
- ½ pęczka szczypiorku
- 3-4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z ogórków lepszą niż mizeria?
Umyj zielonego ogórka do surówki . Obierz go ze skórki. Odkrój z obu stron końcówki, a pozostałą część pokrój w plasterki . Przełóż je do miski, oprósz solą i odstaw na 20-30 minut na bok .
W międzyczasie przygotuj ogórki kiszone do surówki . Te zetrzyj na grubych oczkach tarki. Odsącz je delikatnie z kwaśnego soku, który puściły .
Zielonego ogórka odciśnij na sicie . Przełóż go z powrotem do miski i dodaj do niego starte ogórki kiszone. Do warzyw dodaj pokrojoną drobno cebulkę, olej i posiekany koperek .
Surówkę z ogórków przemieszaj . Na koniec dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Podawaj do dań mięsnych i ziemniaków . Ta surówką idealnie sprawdzi się także jako lekka przekąska do pieczywa . Koniecznie sprawdź ten niezwykły sposób na cukinię . Proste ciasto z brzoskwiniami zdobędzie serca domowników.