Ułóż brzoskwinie w foremce i zalej tą masą. Ten deser to hit w moim domu
Kochasz brzoskwinie z puszki? To pomysłowe ciasto jest dla ciebie. Pomysłowe, bo prócz owoców zużywamy w nim też syrop o brzoskwiniowym smaku. Niezwykłe, gdzie się znajduje.
Ciasto brzoskwiniowe
Brzoskwinie z puszki to często ostatnia deska ratunku osób spragnionych deseru. Są słodkie, a ich owocowy posmak niemal przekonuje nas, że to nie słodycze, a prawdziwe owoce. Czar jednak pryska, kiedy po spożyciu zostajemy ze szklanką syropu, który z pewnością nie jest świeżo wyciskanym sokiem brzoskwiniowym…
Ten przepis wie, jak taki syrop schować, a wręcz spożytkować. Wchodzi on w skład masy, którą wypiekamy jako zwykłe ciasto. W ten sposób uzyskujemy brzoskwiniowy deser z brzoskwiniami.
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błądDeser z brzoskwiń z puszki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetitlicher Kuchen. W przeciwieństwie do ich wersji, zalecamy dodanie mąki ziemniaczanej, by wchłonęła nadmiar wilgoci z owoców.
Składniki
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- ⅓ kg mąki
- 2 łyżki cukru
- 220 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto z brzoskwiń
Brzoskwinie odcedzamy, zbierając syrop do miski. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy mąką ziemniaczaną. Wykładamy brzoskwinie, zostawiając dwie połówki. Owoce na dnie tortownicy zasypujemy jeszcze raz mąką ziemniaczaną.
Dwie odłożone połówki brzoskwiń kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski razem z jajkami. Dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Tę przecieramy przez sitko, by pozbyć się włókien brzoskwini.
Do jajecznej masy dodajemy olej, 100 ml syropu spod brzoskwiń i 100 ml wody. Dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i rózgą dokładnie łączymy składniki.
Ciasto wylewamy do formy, w której ułożyliśmy brzoskwinie. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu dekorujemy według uznania.
Wypróbuj też przepisy na letnią surówkę z młodej kapusty i doskonałego zapiekanego kalafiora.