Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę pokrojoną cukinię na patelnię i wlewam tę mieszankę. Taki obiad jest hitem w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.07.2024 11:36

Kładę pokrojoną cukinię na patelnię i wlewam tę mieszankę. Taki obiad jest hitem w moim domu

cukinia i mieszanka
fot. youtube.com/kostlichehausrezepte

Oto przepis na ekspresowy warzywny omlet pieczony na patelni. Jest prostym w przygotowaniu daniem, które łatwo przyrządzić nawet w jednoosobowej porcji. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy obiad.

Warzywny omlet

Taki omlet, a właściwie frittata, to niedoceniany sposób na szybki posiłek. Jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, lecz także tani. Nie zawiera mięsa, co dziś jest raczej zaletą niż wadą, bo jadamy go przeważnie za dużo. 

Frittata taka dostarcza natomiast bogactwa warzyw w towarzystwie jednego z najlepszych źródeł białka, czyli jajek. Danie to jest więc bogate w błonnik i, choć nieprzesadnie kaloryczne, zapewnia uczucie sytości na długo.

składniki frittaty
fot. youtube.com/kostlichehausrezepte
Ułóż brzoskwinie w foremce i zalej tą masą. Ten deser to hit w moim domu

Frittata z cukinią

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kôstliche Hausrezepte. Podobne frittaty są zazwyczaj przeglądem lodówki, warto więc, prócz cukiniowej bazy, zaszaleć z warzywami, które w niej mamy.

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 4 jajka
  • 1 pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • Olej do smażenia

Obiad z jajek i cukinii

Cukinię obieramy, jeśli ma twardą skórę, a następnie kroimy w słupki o boku ok. centymetra i długości 4-5 cm. Solimy i odstawiamy na bok.

W misce rozbijamy jajka i roztrzepujemy na puszystą masę. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora lub pomidorki w ćwiartkach. Dymkę siekamy razem z cebulkami i także dodajemy do jajek. Przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy razem ze śmietaną.

Cukinię odsączamy z wilgoci ręcznikiem papierowym. Na patelnię wylewamy warstwę oleju. Układamy cukinię i zalewamy mieszanką jajeczną. Patelnię ustawiamy na palniku o średniej mocy i dusimy pod przykryciem.

Po 25 minutach gotowania zdejmujemy pokrywkę. Patelnię nakrywamy talerzem i odwracamy, a następnie zsuwamy frittatę drugą stroną. Dopiekamy jeszcze przez 5-10 minut i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na chłodnik z cukinii i ciasto z brzoskwiń z puszki.

gotowa frittata
fot. youtube.com/kostlichehausrezepte