Smakosze.pl Przepisy Moja koleżanka przyrządza bób, jak nikt inny. Nigdy za nim nie przepadałam, teraz nie mogę się oderwać
Materiał YouTube z kanału Jak TO zrobić?

Moja koleżanka przyrządza bób, jak nikt inny. Nigdy za nim nie przepadałam, teraz nie mogę się oderwać

30 lipca 2023

Bób pojawia się na krótko i dotychczas niespecjalnie się nim interesowałam. Moja przyjaciółka pokazała mi jednak świetny przepis na letnie pierogi z jego udziałem. Dodatki, które zaproponowała, sprawiły, że teraz nie wyobrażam sobie, bym nie przygotowała ich ponownie.

Przepis na znakomite pierogi z bobem

Bób zamknięty w delikatnym pierogowym cieście wraz z wędzonym boczkiem — tradycyjnym lub wegańskim — stanowi świetną propozycję na sycący obiad. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a danie zachwyci nawet sceptyków. Warto spróbować.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • około 200 ml wrzątku
  • szczypta soli

Składniki na farsz z bobem

  • 500 g bobu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Ewa Minge ma 56 lat i ciało supermodelki. Figurę zawdzięcza wykluczeniu z diety jedynie 2 produktów

Jak zrobić pierogi z bobem? W tej wersji letnie warzywo zachwyca

Specjał z bobem przygotowujemy podobnie jak każde inne pierogi — wyrabiamy ciasto, sporządzamy farsz, sklejamy paczuszki i na koniec gotujemy je w osolonym wrzątku.

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy sól i mieszamy. Stopniowo wlewamy wrzątek, za pomocą łyżki łącząc go z mąką. Gdy zaczną tworzyć się kluski, przechodzimy do wyrabiania masy dłońmi. Gotowe ciasto na pierogi przykrywamy i odstawiamy na czas przyrządzania farszu.

Sporządzenie farszu

Zaczynamy od ugotowania bobu do miękkości w osolonym wrzątku. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy go na suchą patelnię i wytapiamy tłuszczu. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy ja starannie. Podobnie postępujemy z czosnkiem.

Cebulę wrzucamy na patelnię, uprzednio usuwając boczek. Szklimy , pod koniec wrzucając czosnek. Podsmażone składniki studzimy. Łączymy je z obranym z łupin, zblendowanym bobem.

Gotowanie pierogów z bobem

W krążkach wyciętych z rozwałkowanego na cienki placek ciasta układamy porcje farsz z bobem. Sklejamy pierogi dokładnie i gotujemy je partiami w osolonym wrzątku. Po około 2 minutach od momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu będą idealne.

Wskazówka: zamiast tradycyjnego boczku możecie używać produktu wegańskiego lub podsmażonego wędzonego tempehu. Też należy je pokroić, ale smażenie powinno odbywać się z dodatkiem oleju.

Jak podać pierogi z bobem?

Gotowe danie podajemy z wybraną okrasą . Polecamy posypanie ich sporą porcją świeżego koperku i udekorowanie śmietaną np. kokosową.

Na naszej stornie znajdziecie więcej pomysłów na podanie bobu. Spróbujcie go koniecznie w wersji z czosnkiem i chili . Być może skuszą was też znakomite placki z tego pysznego strączka .

Pierogi z bobem są pyszne.png
canva/lengel76
Wzięła zwiędniętą natkę pietruszki i piorunem przywróciła jej jędrność. Zapamiętaj ten patent
Przetestowałam wiele receptur na rosół. Tę pokochała moja rodzina. Teraz tylko tak gotuję
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy