Smakosze.pl Przepisy Na kolację zrobiłam szybkie smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec
Fot. Shutterstock/Monika_1

Na kolację zrobiłam szybkie smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec

8 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Uwielbiam tradycyjny smalec ze skwarkami, jednak wiem również, że nie można jeść go codziennie. Postanowiłam więc przygotować smarowidło do chleba, które smakuje jeszcze lepiej, a jest lekkie i zdrowe. Na kolację z chlebem i ogórkiem kiszonym jest jak znalazł.

Ten smalczyk poleca się na kolację

Smalec przyrządzamy ze słoniny i boczku. Jest genialny, jednak to sam tłuszcz. Częste spożywanie smarowidła to proszenie się o nadwagę, podwyższony cholesterol i wiele innych problemów zdrowotnych. Jest jednak pewna alternatywa.

Smarowidło do chleba , które przygotowałam jest przepyszne, a przy tym lekkie i można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie ma w nim grama mięsa. Jest natomiast cebulka, jabłko i aromatyczne przyprawy . Smalczyk zrobiłam z białej fasoli. Smakuje fantastycznie!

smarowidło do chleba.jpg
Fot. Canva/graphia76
Jutro niespodzianka dla klientów Lidla. Chodzi o ryby i masło

Przepis na wyśmienite smarowidło do chleba

Przygotowany smalec może stać w lodówce przez około 4-5 dni.

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • małe, kwaśne jabłko
  • mała czerwona cebula
  • łyżka masła
  • suszony majeranek
  • kminek
  • sól, pieprz

Jak przygotować smalczyk z fasoli?

Posiekaj cebulę i pokrój jabłko . Cebulkę zeszklij na maśle, następnie dodaj jabłko i smaż przez kilka minut. Przygotowane składniki połącz z odsączoną z zalewy fasolą. W tym celu wykorzystaj blender.

Gdy powstanie gładka, jednolita masa, dopraw ją do smaku majerankiem, kminek, solą i pieprzem. Smalczyk z fasoli podawaj z ogórkami kiszonymi i chlebem. Smacznego!

Polecamy również wyśmienite chinkali na obiad, a także kultową zapiekankę z ryżem , jabłkami i nietypowym składnikiem. Rodzina będzie zachwycona.

smarowidło do chleba.jpg
Fot. Shutterstock/Pontana

Źródło: warzywneinspiracje.pl

Wrzuć ziemniaki z kurczakiem na patelnię i zalej tym sosem. Wyśmienity obiad w 30 minut
Zapomnij o makaronie, jest lepszy dodatek do pomidorowej i rosołu. Hitowy patent od Gessler
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy