Na kolację zrobiłam szybkie smarowidło do chleba. Smaczniejsze i zdrowsze niż smalec
Uwielbiam tradycyjny smalec ze skwarkami, jednak wiem również, że nie można jeść go codziennie. Postanowiłam więc przygotować smarowidło do chleba, które smakuje jeszcze lepiej, a jest lekkie i zdrowe. Na kolację z chlebem i ogórkiem kiszonym jest jak znalazł.
Ten smalczyk poleca się na kolację
Smalec przyrządzamy ze słoniny i boczku. Jest genialny, jednak to sam tłuszcz. Częste spożywanie smarowidła to proszenie się o nadwagę, podwyższony cholesterol i wiele innych problemów zdrowotnych. Jest jednak pewna alternatywa.
Smarowidło do chleba , które przygotowałam jest przepyszne, a przy tym lekkie i można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie ma w nim grama mięsa. Jest natomiast cebulka, jabłko i aromatyczne przyprawy . Smalczyk zrobiłam z białej fasoli. Smakuje fantastycznie!
Przepis na wyśmienite smarowidło do chleba
Przygotowany smalec może stać w lodówce przez około 4-5 dni.
Składniki:
- puszka białej fasoli
- małe, kwaśne jabłko
- mała czerwona cebula
- łyżka masła
- suszony majeranek
- kminek
- sól, pieprz
Jak przygotować smalczyk z fasoli?
Posiekaj cebulę i pokrój jabłko . Cebulkę zeszklij na maśle, następnie dodaj jabłko i smaż przez kilka minut. Przygotowane składniki połącz z odsączoną z zalewy fasolą. W tym celu wykorzystaj blender.
Gdy powstanie gładka, jednolita masa, dopraw ją do smaku majerankiem, kminek, solą i pieprzem. Smalczyk z fasoli podawaj z ogórkami kiszonymi i chlebem. Smacznego!
Polecamy również wyśmienite chinkali na obiad, a także kultową zapiekankę z ryżem , jabłkami i nietypowym składnikiem. Rodzina będzie zachwycona.
Źródło: warzywneinspiracje.pl