Wymieszaj z ryżem i zapiecz z jabłkami. Ta zapiekanka nie ma sobie równych
Zapiekanka z prażonymi jabłkami i cynamonem to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszyscy uwielbiamy jej smak. Niedawno jednak postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i zrobiłam danie, które zachwyciło mnie jeszcze bardziej. Wszystko przez dwa dodatki do ryżu.
Pyszna zapiekanka poleca się na obiad
Zapiekanka z jabłkami jest zawsze świetnym pomysłem na obiad. Ryż zawsze gotuję na mleku, by podkręcić jego smak. Do mleka można dodać także odrobinę cukru z wanilią, lub ugotować ryż na mleku kokosowym. Wszystko zależy od tego, na jaką zapiekankę masz ochotę.
Do kultowego dania dodaję również daktyle oraz niewielką ilość powideł śliwkowych. Składniki mieszam z ugotowanym już ryżem. Słodki, aromatyczny ryż doskonale komponuje się z musem z kwaśnych jabłek. Przysłowiową wisienką na torcie jest oczywiście cynamon. Ta zapiekanka nie ma sobie równych.
Lepiej jeść masło czy margarynę. Doktor technologii żywności rozwiała wątpliwościPotrzebujesz tylko kilku składników
Składniki:
- 2 torebki ryżu jaśminowego
- 5-6 jabłek
- garść daktyli
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- mleko
- szczypta cynamonu
Jak zrobić zapiekankę z jabłkami?
Ryż ugotuj na mleku. Jabłka pokrój na mniejsze kawałki i upraż, a następnie zblenduj, by powstał mus. Posiekaj drobno daktyle, a następnie wymieszaj je z ugotowanym ryżem oraz powidłami śliwkowymi.
Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Wyłóż pierwszą warstwę ryżu, przełóż jabłkami i ponownie rozłóż ryż. Wierzch oprósz delikatnie cynamonem. Tak przygotowaną zapiekankę przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz około 20 minut.
Na obiad polecamy również prażuchy oraz szybkie naleśniki od Roberta Makłowicza. Bez wody i bez mleka.