Smakosze.pl Przepisy Na Wielkanoc podam sałatkę milionera. Bije na głowę jarzynową i gyros
sałatka
fot. You Tube/Obżarciuch

Na Wielkanoc podam sałatkę milionera. Bije na głowę jarzynową i gyros

25 marca 2025

Oto superszybki przepis na świetną, pożywną sałatkę. Jest pełna białka i bardzo wiosenna, przez co sprawdzi się nie tylko na codzień, lecz także na Wielkanoc.

Sałatka na Wielkanoc

Nie do końca wiadomo dlaczego, ale sałatka ta nazywa się sałatką milionera . Czy chodzi o to, że ma dużo fasoli? A nie, to musiałaby być kapusta, a tej akurat tu brak.

Ale rzeczywiście, sałatce takiej nie można odmówić pewnego bogactwa. Wynika ono z tego, jak bardzo jest pożywna. Dzięki dodatkowi do kurczaka dwóch rodzajów fasoli , ma dużo nie tylko białka zwierzęcego, lecz także roślinnego. Zaś koperek i ogórek odpowiadają za świeżość smaku.

składniki sałatki
Fot. youtube.com/obzarciuch
Czy można zachorować na ptasią grypę jedząc jajka? Eksperci stawiają sprawę jasno

Wiosenna sałatka

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obżarciuch. Autorzy proponują tam jako dressing mieszankę jogurtu z majonezem. W zależności od tego, jak bardzo dietetycznej sałatki chcemy, można zdecydować się na ten złoty środek lub iść w obie strony – więcej majonezu lub więcej jogurtu . Zalecamy oczywiście to ostatnie – z dietetycznego punktu widzenia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 długi ogórek
  • 1 wędzona pierś kurczaka
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 60-70 ml łącznie majonezu i jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mały pęczek koperku
  • Sól, pieprz
dekorowanie sałatki
Fot. youtube.com/obzarciuch

Fasola z wędzonym kurczakiem

Obie fasole odsączamy z zalewy na sitku . Ogórka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. W podobnej wielkości części kroimy kurczaka.

Składniki przekładamy do miski. W osobnej miseczce mieszamy jogurt z ewentualnym dodatkiem majonezu oraz z musztardą . Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

mieszanie sałatki
Fot. youtube.com/obzarciuch

Do dressingu dodajemy połowę posiekanego koperku. Sos wylewamy do sałatki i mieszamy. Sałatkę posypujemy pozostałym koperkiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę .

Wypróbuj też przepisy na zupę z młodych ziemniaków i ciasto budyniowe .

sałatka milionera
Fot. youtube.com/obzarciuch
Biorę liście kapusty pekińskiej i smaruje je tą mieszanką. Ten obiad to mistrzostwo
Wrzuć do gotującego się kalafiora. Wyjdzie śnieżnobiały i pachnący
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl