Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Trudno uwierzyć, jak Strzelczyk robi hot doga. W środku wiejska kiełbasa i boskie dodatki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 29.03.2025 22:00

Trudno uwierzyć, jak Strzelczyk robi hot doga. W środku wiejska kiełbasa i boskie dodatki

hot dog
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Hot dog to typowe amerykańskie jedzenie. Jednak to szybkie danie wywodzi się z Frankfurtu. Tomasz Strzelczyk proponuje hot doga w wiejskim wydaniu. Młoda kapusta i ogórek małosolny będą doskonałym dodatkiem w takim hot dogu. 

Hot dog, czyli kiełbaski z XV wieku

Hot dogi są znane na całym świecie. Przyjmuje się, że jest to typowe amerykańskie jedzenie. Składa się ono z parówki i bułki do hot doga. Oczywiście są jeszcze dodatki. Jednak warto pamiętać, że to szybkie danie wywodzi się z Niemiec. Ponoć kiełbaski jadali już mieszkańcy Frankfurtu w XV wieku. Natomiast to właśnie parówki stały się przełomem dla hot dogów. Zostały wymyślone w 1600 roku.

Kiełbaski dotarły do Stanów Zjednoczonych wraz z niemieckimi imigrantami. I to tam pojawiła się moda na bułki z parówkami, które są teraz popularne na całym świecie. Jednak tradycyjny hot dog nie zawierał żadnych dodatków. My proponujemy przepis Tomasza Strzelczyka na wiejskiego hot doga. Dodatków w nim nie brakuje. Spróbujcie, będzie pyszne.

Nie żyje uczestnik Kuchennych Rewolucji. Rodzina poinformowała, co stanie się z lokalem

Jak przygotować wiejskiego hot doga?

Składniki na bułki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 320 ml letniej wody
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • czarnuszka do posypania
  • jajko do smarowania

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki na surówkę:

  • 80 ml oleju
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka musztardy kieleckiej
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku, natki, koperku
  • ¼ młodej kapusty
  • ogórki małosolne
  • czerwona cebula

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy kieleckiej
  • 2 łyżki keczupu 
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • kiełbasa 
  • pomidor

Zaczynamy od przygotowania bułek. Do maki wsypujemy drożdże, dodajemy wodę, sól, cukru i wlewamy oliwę. Dodajemy ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. 

Przygotowujemy surówkę, do miski dodajemy ocet, musztardę, sól, pieprz. Teraz dodajemy natkę pietruszki, koperek i szczypior. Dodajemy cebulę i ogórki małosolne. Na koniec dodajemy młodą kapustę. Wszystko mieszamy.

Bułki i sos, czyli hot dog wiejski

Wyrośnięte ciasto zwijamy w rulon i wykładamy na blachę do pieczenia. Przykrywamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną- to nacinamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika na 30 minut. 

Przygotowujemy sos, czyli do miski wkładamy majonez, musztardę, keczup, sok z cytryny, pieprz, sól. Zajmujemy się kiełbasą, rozcinamy ją na pół i nacinamy. Kładziemy na rozgrzany ruszt. Bułki rozkrawamy, smarujemy w środku musztardą, keczupem. Nakładamy trochę surówki, pomidora i kiełbasę. Polewamy sosem. Hot dog wiejski jest gotowy. Pisaliśmy o hot dogach z Żabki.  Informowaliśmy o hot dogach z Orlenu. 

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

hot dog
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Tagi: Danie keczup