Trudno uwierzyć, jak Strzelczyk robi hot doga. W środku wiejska kiełbasa i boskie dodatki

Hot dog to typowe amerykańskie jedzenie. Jednak to szybkie danie wywodzi się z Frankfurtu. Tomasz Strzelczyk proponuje hot doga w wiejskim wydaniu. Młoda kapusta i ogórek małosolny będą doskonałym dodatkiem w takim hot dogu.
Hot dog, czyli kiełbaski z XV wieku
Hot dogi są znane na całym świecie. Przyjmuje się, że jest to typowe amerykańskie jedzenie. Składa się ono z parówki i bułki do hot doga. Oczywiście są jeszcze dodatki. Jednak warto pamiętać, że to szybkie danie wywodzi się z Niemiec. Ponoć kiełbaski jadali już mieszkańcy Frankfurtu w XV wieku. Natomiast to właśnie parówki stały się przełomem dla hot dogów. Zostały wymyślone w 1600 roku.
Kiełbaski dotarły do Stanów Zjednoczonych wraz z niemieckimi imigrantami. I to tam pojawiła się moda na bułki z parówkami, które są teraz popularne na całym świecie. Jednak tradycyjny hot dog nie zawierał żadnych dodatków. My proponujemy przepis Tomasza Strzelczyka na wiejskiego hot doga. Dodatków w nim nie brakuje. Spróbujcie, będzie pyszne.
Jak przygotować wiejskiego hot doga?
Składniki na bułki:
- 650 g mąki pszennej
- 200 g gotowanych ziemniaków
- 320 ml letniej wody
- 14 g suchych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- czarnuszka do posypania
- jajko do smarowania
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na surówkę:
- 80 ml oleju
- 25 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka musztardy kieleckiej
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku, natki, koperku
- ¼ młodej kapusty
- ogórki małosolne
- czerwona cebula
Składniki na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy kieleckiej
- 2 łyżki keczupu
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- kiełbasa
- pomidor
Zaczynamy od przygotowania bułek. Do maki wsypujemy drożdże, dodajemy wodę, sól, cukru i wlewamy oliwę. Dodajemy ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
Przygotowujemy surówkę, do miski dodajemy ocet, musztardę, sól, pieprz. Teraz dodajemy natkę pietruszki, koperek i szczypior. Dodajemy cebulę i ogórki małosolne. Na koniec dodajemy młodą kapustę. Wszystko mieszamy.
Bułki i sos, czyli hot dog wiejski
Wyrośnięte ciasto zwijamy w rulon i wykładamy na blachę do pieczenia. Przykrywamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną- to nacinamy i smarujemy rozmąconym jajkiem. Posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Przygotowujemy sos, czyli do miski wkładamy majonez, musztardę, keczup, sok z cytryny, pieprz, sól. Zajmujemy się kiełbasą, rozcinamy ją na pół i nacinamy. Kładziemy na rozgrzany ruszt. Bułki rozkrawamy, smarujemy w środku musztardą, keczupem. Nakładamy trochę surówki, pomidora i kiełbasę. Polewamy sosem. Hot dog wiejski jest gotowy. Pisaliśmy o hot dogach z Żabki. Informowaliśmy o hot dogach z Orlenu.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA






































