Ania gotuje białą kiełbasę na Wielkanoc inaczej niż wszyscy. To hit, w przepisie zakocha się każdy

Natnij białą kiełbasę i upiecz z cebulą i aromatycznym sosem z dodatkiem chrzanu, słodkiej śmietanki i suszonego majeranku. Danie będzie gotowe w 30 minut. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Zachwyty są gwarantowane.
Nie gotowana, nie smażona. Biała kiełbasa z piekarnika nie ma sobie równych
Biała kiełbasa jest obowiązkowym daniem wielkanocnym. Podana z żurkiem lub białym barszczem smakuje obłędnie. Kiełbasę możesz również usmażyć lub upiec. Swoją wersję kultowego dania zdradziła blogerka kulinarna, Ania Zyśk.
Na swoim kanale na Instagramie pokazała, jak zrobić pieczoną kiełbasę w sosie na bazie słodkiej śmietanki, majonezu i chrzanu. W przepisie nie zabrakło również przesmażonej cebuli i suszonego majeranku. Te składniki podkręcają smak całego dania.
Po upieczeniu biała kiełbasa jest soczysta i lekko chrupiąca z zewnątrz. Gęsty, kremowy sos rewelacyjnie podkreśla jej smak. Danie podane z posiekanym szczypiorkiem rewelacyjnie prezentuje się na świątecznym stole. Zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule pochodzą z kanału jedz.pysznie na Instagramie.

Przepis na białą kiełbasę w aromatycznym sosie
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Składniki:
- 4 kiełbasy białe
- 100 g cebuli
- 80 g śmietanki kremówki
- 30 g chrzanu
- 50 g majonezu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
- szczypiorek do podania
- oliwa z oliwek
Pieczona kiełbasa biała będzie hitem na świątecznym stole
Kiełbasy natnij z wierzchu w taki sposób, aby powstała kratka. Następnie przesmaż je na suchej patelni z odrobiną oliwy. Gdy skórka się przyrumieni, przełóż kiełbasy na talerz. Cebulę posiekaj i zeszklij na tej samej patelni.
Patelnię zdejmij z palnika. Dodaj majonez, śmietankę, chrzan i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy będzie gęsty, przełóż go do naczynia żaroodpornego. Na wierzch poukładaj kiełbasy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół.
Danie piecz przez 30 minut. Całość oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego. Na Wielkanoc przygotuj również galaretki w kształcie jajek oraz zupę chrzanową według przepisu Ani Starmach. Dania błyskawicznie znikną z talerzy.





































