Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Krokiety bez naleśników są znakomite, a ich przygotowanie błyskawiczne. Jeśli nie masz ochoty na długie stanie przy patelni, kup jeden prosty produkt. Ten przepis zdecydowanie ułatwi ci świąteczne przygotowania. Oszczędzisz czas, a rodzina będzie zachwycona smakiem krokietów.
Smaczne krokiety zrobicie też bez naleśników
Naleśniki na krokiety smaży się długo i wymaga to wprawy. Ciasto musi być w końcu elastyczne i cienkie, by farsz nie wypadał, ale też nie „znikał” po uformowaniu dania. Jedna z moich koleżanek pokazała mi swój pomysł na uniknięcie trudności przy przyrządzaniu tej potrawy.
Gdy usłyszałam, że rezygnuje ze smażenia naleśników, nie mogłam uwierzyć. Szybko jednak okazało się, że jej patent jest świetny w swojej prostocie. Czego używa? Dowiecie się, czytając dalej.
Przepis na pyszne krokiety bez zawijania
Zawijanie nadzienia do krokietów w lekko zwilżone wafle to dokonała alternatywa przyrządzania naleśników. Danie będzie gotowe znacznie szybciej, a kojarzący się ze słodyczami składnik wcale nie zawiera cukru. Będzie smakować idealnie wypełniony wytrawnym farszem. Spróbuj a nie pożałujesz.
Składniki:
- 3 duże wafle andruty
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek lub grzybów leśnych
- 1 większa cebula
- 1 łyżeczka tymianku lub majeranku
- 10 g bułki tartej + do panierowania
- 2 duże jajka
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz w ilości do smaku
- woda
Przygotowanie nietypowych krokietów nie będzie długie, o ile farsz zrobisz wcześniej. Jeśli jednak nie mas na niego pomysłu, podpowiemy jak zrobić przysmak od zera. Zerknijcie na instrukcję zamieszczoną poniżej i koniecznie spróbuj.
Jak zrobić krokiety bez naleśników? Przyda się jeden produkt
Krokiety świąteczne z kapustą i grzybami są już klasyką. Wcale nie tak trudno będzie je przygotować. Zaczynam od włożenia kapusty kiszonej do niewielkiego garnka i wlania odrobiny wody. Będę ją dusić pod przykryciem przez około 30 minut — musi nam zmięknąć.
Teraz przystępuję do oczyszczenia i krojenia grzybów oraz cebuli. Wrzucam je na patelnię z rozgrzanym olejem. Produktu wlewam tyle, by pokrył dno naczynia. Podsmażam wszystko na średnim ogniu, pilnując, by nic się nie przypaliło. Na koniec doprawiam tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Gotowe grzyby z cebulką studzę i mieszam z przesiekaną, miękką kapustą. Dodaję jeszcze bułkę tartą i mieszam. Wafle układam na płasko, a każdy z nich smaruję wodą przy użyciu pędzelka. Układam cienką warstwę farszu, pozostawiając puste brzegi. Je też smaruję płynem.
Odkładam całość na 5-10 minut. W tym czasie andruty zmiękną i będzie można zwinąć je w rulon. Tnę każdy z nich na 3 części i panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażę na 2-3 łyżkach rozgrzanego oleju aż się zezłocą z obu stron.
Jak podawać krokiety bez naleśników?
Przysmak najczęściej serwuję do barszczu czerwonego na zakwasie . Można go też podać solo z dodatkową porcją sosu grzybowego lub gęstej śmietany. W każdej odsłonie będzie smaczny.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na krokiety. Sprawdźcie jak zrobić to pyszne danie z ziemniaków . Być może skusi was też bardziej klasyczny przepis na krokiety z jajkiem .
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Sylwia Machnik - Milma” na platformie YouTube.