Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.08.2022 16:31

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich
canva/Lesyy

Krokiety ziemniaczane to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Krokiety z ziemniakami, twarogiem i cebulą smakują jak pierogi ruskie, jednak mają dodatkowo pyszną, chrupiącą panierkę. Krokiety posmakują każdemu miłośnikowi pierogów.

Krokiety ziemniaczane są świetną alternatywą dla tradycyjnych pierogów ruskich. Smakują identycznie, a dodatkowo mają złotą, chrupiącą panierkę. Krokiety są proste w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim przepyszne, będą totalnym hitem w Twojej kuchni.

Do krokietów ziemniaczanych możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Ziemniaki wystarczy zmielić z twarogiem i zeszkloną na maśle cebulą i obtoczyć w jajku i bułce tartej. To naprawdę jedno z szybszych dań, jakie możemy przygotować na obiad.

Do krokietów ziemniaczanych możesz podać kwaśną śmietanę, okrasę z cebuli lub z boczku, oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Krokiety smakują fenomenalnie podane z domowym barszczem czerwonym. Krokiety smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.

Krokiety ziemniaczane, pyszna alternatywa dla pierogów ruskich

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków

  • duża cebula

  • 200 g twarogu półtłustego

  • łyżka masła

  • bułka tarta do panierowania

  • 2 jajka

  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić chrupiące krokiety ziemniaczane z twarogiem i cebulą?

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Zimne ziemniaki wymieszaj z twarogiem, cebulę i całość zmiel w maszynce do mięsa.

Masę dopraw do smaku solą i pieprzem i uformuj krokiety. Krokiety obtocz w rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Krokiety ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną lub domowym barszczem czerwonym, smacznego.

Przygotuj również krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania, będą idealne na rodzinny obiad.

Smażenie krokietów ziemniaczanych
canva/sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie