Smakosze.pl
Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

canva/Lesyy

Efektowny przepis na krokiety ziemniaczane. Chrupiąca alternatywa dla pierogów ruskich

5 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Krokiety ziemniaczane to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Krokiety z ziemniakami, twarogiem i cebulą smakują jak pierogi ruskie, jednak mają dodatkowo pyszną, chrupiącą panierkę. Krokiety posmakują każdemu miłośnikowi pierogów.

Krokiety ziemniaczane są świetną alternatywą dla tradycyjnych pierogów ruskich. Smakują identycznie, a dodatkowo mają złotą, chrupiącą panierkę. Krokiety są proste w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim przepyszne, będą totalnym hitem w Twojej kuchni.

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze?

Jak zrobić ogórki kiszone, żeby były jeszcze zdrowsze? Istnieje genialny patent

CZYTAJ DALEJ

Do krokietów ziemniaczanych możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Ziemniaki wystarczy zmielić z twarogiem i zeszkloną na maśle cebulą i obtoczyć w jajku i bułce tartej. To naprawdę jedno z szybszych dań, jakie możemy przygotować na obiad.

Do krokietów ziemniaczanych możesz podać kwaśną śmietanę, okrasę z cebuli lub z boczku, oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Krokiety smakują fenomenalnie podane z domowym barszczem czerwonym. Krokiety smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.

Krokiety ziemniaczane, pyszna alternatywa dla pierogów ruskich

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków

  • duża cebula

  • 200 g twarogu półtłustego

  • łyżka masła

  • bułka tarta do panierowania

  • 2 jajka

  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić chrupiące krokiety ziemniaczane z twarogiem i cebulą?

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odparuj i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Zimne ziemniaki wymieszaj z twarogiem, cebulę i całość zmiel w maszynce do mięsa.

Masę dopraw do smaku solą i pieprzem i uformuj krokiety. Krokiety obtocz w rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Krokiety ziemniaczane podaj z kwaśną śmietaną lub domowym barszczem czerwonym, smacznego.

Przygotuj również krokiety z kapustą i grzybami bez zawijania, będą idealne na rodzinny obiad.

Smażenie krokietów ziemniaczanych

canva/sal61

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >