Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na domowy zakwas buraczany
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.10.2021 02:00

Przepis na domowy zakwas buraczany

zakwas buraczany
canva/Iwona Wozniak

Zakwas buraczany często kupujemy z myślą wigilijnym barszczyku. Jednak warto po niego sięgać częściej niż raz w roku, bo jest bardzo zdrowy. I wcale nie trzeba go kupować, bo bez wysiłku można go zrobić. Oto przepis na domowy zakwas buraczany.

Zakwas buraczany to płyn, który powstaje w czasie kiszenia buraków. Może nawet nie tak powstaje, co nabiera mocy. Kiszone buraki przygotowujemy podobnie jak ogórki, a więc zalewamy je zalewą. Po kilku dniach od nastawienia buraków w naczyniu zaczyna się fermentacja. Pod wpływem działalności bakterii kwasu mlekowego buraki i zalewa robią się kwaśne i nabierają dużej, zdrowotnej mocy.

Zakwas możesz użyć do zakwaszenia barszczu, ale możesz go też pić. Jest zdrowy, bo zwiększa odporność organizmu i dobrze działa na przewód pokarmowy. Buraki z zakwasu warto dodać do sałatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domowy zakwas buraczany

Składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych

  • 4 ząbki czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 6-8 ziaren ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 1 l wody

  • 1,5 łyżki soli kamiennej

  • 2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków

Przygotowanie zakwasu buraczanego

Przygotuj dwa litrowe słoiki (może być też większe naczynie ceramiczne, szklane lub gliniane). Do każdego włóż po 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, po kilka ziaren ziela angielskiego i po jednym listku laurowym.

Buraki umyj, obierz, pokrój w grubsze plasterki. Ułóż je w słojach, zostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni od góry. Buraki powinny być ścisło ułożone, żeby nie pływały po wierzchu zalewy.

Wodę zagotuj, dodaj sól, mieszaj do rozpuszczenia. Wodę przestudź, wymieszaj z sokiem z kiszonej kapusty lub ogórków (ma przyspieszyć proces fermentacji).

Zalewą napełnij słoiki, nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki odstaw w ciepłe miejsce na około tydzień. Gdy zalewa zacznie się pienić, zmętnieje i zrobi się ciemnobordowa, zakwas jest gotowy.

Buraki odcedź, zakwas rozlej do wyparzonych słoiczków, zakręć, wstaw do lodówki. Zakwas możesz przechowywać kilka tygodni.

Jeśli chcesz sprawdzić jak robi się barszcz z kiszonych buraków, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam też informacje na temat zalet jedzenia buraków.

kiszone buraki
kiszone buraki

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram