Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiu
Zupa pomidorowa to ulubione danie Polaków. Podana na obiad znika w błyskawicznym tempie. Niestety jeden powszechny dodatek tej zupy sprawia, że zupełnie traci ona smak, a całe danie może stać się bardzo szkodliwe. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki produkt chodzi i dlaczego nie powinno się go dodawać.
Zupa pomidorowa ulubionym daniem Polaków
Nasza tradycyjna kuchnia składa się przede wszystkim z zup . Nic więc dziwnego, że Polacy tak bardzo je lubią, a do ty najlepszych należy przede wszystkim zupa pomidorowa. Jej przygotowanie jest banalne i w krótkim czasie potrafi przygotować ją niejedna gospodyni.
Nie każdy jednak wie, że jeden popularny składnik dodany do tej zupy zepsuje jej smak. W dodatku jest bardzo szkodliwe dla organizmu i powinno się go unikać.
Zupa pomidorowa bez tego produktu
Dodatek, który nie powinien trafić do zupy pomidorowej to pomidory z puszki. Pomimo ich ogromnej popularności i niskiej ceny, okazały się szkodliwe. A wszystko przez metalową puszkę, której wnętrze pokryte jest bisfenolem A. Ten składnik jest szkodliwy, ponieważ wpływa na równowagę hormonalną. U kobiet może powodować raka piersi, a u mężczyzn nowotwór prostaty. Dlatego pod żadnym pozorem nie powinno używać się tego produktu, do przyrządzenia zupy pomidorowej.
Zupa pomidorowa ze zdrowszym dodatkiem
Skoro nie pomidory z puszki, to co? Okazuje się, że istnieje zdecydowanie zdrowsza alternatywa. Eksperci radzą korzystać ze świeżych pomidorów. Z nimi przygotowanie zupy trwa nieco dłużej, ale mamy wtedy pewność, że przygotowana zupa nie zawiera szkodliwych substancji. Ponadto nie zawierają substancji konserwujących, ale są bogatsze w witaminy i inne wartości odżywcze. Przygotowana z nich zupa pomidorowa zachwyci wszystkich, a w dodatku już nigdy nie ugotujesz jej inaczej.