Smakosze.pl Porady Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiu
Fot. Canva/martinurzak

Najgorszy możliwy składnik zupy pomidorowej. Psuje smak i szkodzi zdrowiu

29 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zupa pomidorowa to ulubione danie Polaków. Podana na obiad znika w błyskawicznym tempie. Niestety jeden powszechny dodatek tej zupy sprawia, że zupełnie traci ona smak, a całe danie może stać się bardzo szkodliwe. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki produkt chodzi i dlaczego nie powinno się go dodawać.

Zupa pomidorowa ulubionym daniem Polaków

Nasza tradycyjna kuchnia składa się przede wszystkim z zup . Nic więc dziwnego, że Polacy tak bardzo je lubią, a do ty najlepszych należy przede wszystkim zupa pomidorowa. Jej przygotowanie jest banalne i w krótkim czasie potrafi przygotować ją niejedna gospodyni.

Nie każdy jednak wie, że jeden popularny składnik dodany do tej zupy zepsuje jej smak. W dodatku jest bardzo szkodliwe dla organizmu i powinno się go unikać.

pomidory z puszki.jpg
Fot. Canva/masa44's images
Dodaj dosłownie łyżkę do masy na racuchy. Nie będą piły tłuszczu

Zupa pomidorowa bez tego produktu

Dodatek, który nie powinien trafić do zupy pomidorowej to pomidory z puszki. Pomimo ich ogromnej popularności i niskiej ceny, okazały się szkodliwe. A wszystko przez metalową puszkę, której wnętrze pokryte jest bisfenolem A. Ten składnik jest szkodliwy, ponieważ wpływa na równowagę hormonalną. U kobiet może powodować raka piersi, a u mężczyzn nowotwór prostaty. Dlatego pod żadnym pozorem nie powinno używać się tego produktu, do przyrządzenia zupy pomidorowej.

Zupa pomidorowa ze zdrowszym dodatkiem

Skoro nie pomidory z puszki, to co? Okazuje się, że istnieje zdecydowanie zdrowsza alternatywa. Eksperci radzą korzystać ze świeżych pomidorów. Z nimi przygotowanie zupy trwa nieco dłużej, ale mamy wtedy pewność, że przygotowana zupa nie zawiera szkodliwych substancji. Ponadto nie zawierają substancji konserwujących, ale są bogatsze w witaminy i inne wartości odżywcze. Przygotowana z nich zupa pomidorowa zachwyci wszystkich, a w dodatku już nigdy nie ugotujesz jej inaczej.

pomidory.jpg
Fot. Canva/OZMedia
Gessler zdementowała plotki na temat swojego programu.„Jestem prawdziwa w tym wszystkim, nie ma gry"
Przez to ogórki gazują i pienią się po otwarciu. Jedzenie takich przetworów budzi wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy