Smakosze.pl Przepisy Najlepsza zupa na jesienne chłody. Gotuję ją od razu na dwa dni
Fot. Shutter/gkrphoto

Najlepsza zupa na jesienne chłody. Gotuję ją od razu na dwa dni

13 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani, ale i pożywny obiad, to zupa cebulowa jest strzałem w 10. Jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Spróbuj, a to danie na stałe zagości w twoim sezonowym menu.

Aromatyczna zupa w sam raz na jesienny obiad

Zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych, jesiennych zup. Aromatyczna, rozgrzewająca i niezwykle pożywna. Zupę gotuję od razu na dwa dni. Danie można podać na dwa sposoby: ugotować, przelać do miseczek, a następnie podaj z grzankami i serem.

Jeśli masz jednak naczynie żeliwne lub bulionówki, które możesz wstawić do piekarnika, gorąco polecam zapiec dodatkowo wywar. Przygotowanie zupy w piekarniku trwa zaledwie kilka minut, a całe danie wygląda jak z francuskiej restauracji.

Do zupy cebulowej polecam również wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego obiadu. Esencjonalny, gotowany na drobiu i wołowinie bulion doskonale podkreśli smak całej potrawy.

zupa cebulowa.jpg
Fot. Canva/Lauripatersson
Wiadomo co z postem w Wigilię i Święta. Kościół stawia sprawę jasno

Przepis na szybką i pożywną zupę

Do zupy cebulowej warto dodać niewielką ilość białego, wytrawnego wina. Alkohol ulatnia się pod wpływem wysokiej temperatury. Jedyne, co zostaje w gotowym daniu, to aromat wina, który doskonale komponują się z karmelizowaną cebulką.

Składniki na zupę:

  • 1 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki bulionu, najlepiej wołowego lub wołowo- drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na grzanki:

  • bagietka pszenna
  • kawałek żółtego sera, najlepiej parmezanu
  • oliwa z oliwek

Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Jak ugotować zupę cebulową?

Pokrój cebulę w piórka. W większym garnku rozpuść masło i wlej oliwę. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zmięknie, dodaj liście laurowe, wsyp cukier i oprósz solą i pieprzem. Smaż kolejne 20 minut.

Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek , suszony tymianek. Wlej wino, wymieszaj i gotuj 10 minut. Wlej 3 szklanki bulionu i wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na kromki i podsmaż z obu stron na oliwie. Zetrzyj ser. Gorącą zupę przelej do miseczek, dodaj grzanki i oprósz serem. Możesz ją również zapiec w piekarniku. Zupę przelej do niewielkich naczyń żeliwnych.

Na wierzch poukładaj grzanki i całość oprósz serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekaj, aż ser się roztopi. Smacznego.

Jesienią gorąco polecamy również rosół według Pięciu Przemian oraz kapuśniak przepisu Jaśka Kuronia . Aromatyczne zupy rozgrzewają w chłodne, deszczowe dni.

zupa cebulowa.jpg
Fot. Canva/A_lein

Najlepszy sposób na placki ziemniaczane. Nie potrzebujesz nawet mąki i jajek
Jakubiak wydał oświadczenie. Nie mógł dłużej milczeć, chodzi o pieniądze
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy