Najlepsza zupa na jesienne chłody. Gotuję ją od razu na dwa dni
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani, ale i pożywny obiad, to zupa cebulowa jest strzałem w 10. Jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Spróbuj, a to danie na stałe zagości w twoim sezonowym menu.
Aromatyczna zupa w sam raz na jesienny obiad
Zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych, jesiennych zup. Aromatyczna, rozgrzewająca i niezwykle pożywna. Zupę gotuję od razu na dwa dni. Danie można podać na dwa sposoby: ugotować, przelać do miseczek, a następnie podaj z grzankami i serem.
Jeśli masz jednak naczynie żeliwne lub bulionówki, które możesz wstawić do piekarnika, gorąco polecam zapiec dodatkowo wywar. Przygotowanie zupy w piekarniku trwa zaledwie kilka minut, a całe danie wygląda jak z francuskiej restauracji.
Do zupy cebulowej polecam również wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego obiadu. Esencjonalny, gotowany na drobiu i wołowinie bulion doskonale podkreśli smak całej potrawy.
![zupa cebulowa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_cebulowa_28adc57804.jpg)
Przepis na szybką i pożywną zupę
Do zupy cebulowej warto dodać niewielką ilość białego, wytrawnego wina. Alkohol ulatnia się pod wpływem wysokiej temperatury. Jedyne, co zostaje w gotowym daniu, to aromat wina, który doskonale komponują się z karmelizowaną cebulką.
Składniki na zupę:
- 1 kg cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szklanki bulionu, najlepiej wołowego lub wołowo- drobiowego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka suszonego tymianku
- płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
Składniki na grzanki:
- bagietka pszenna
- kawałek żółtego sera, najlepiej parmezanu
- oliwa z oliwek
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Jak ugotować zupę cebulową?
Pokrój cebulę w piórka. W większym garnku rozpuść masło i wlej oliwę. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy zmięknie, dodaj liście laurowe, wsyp cukier i oprósz solą i pieprzem. Smaż kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek , suszony tymianek. Wlej wino, wymieszaj i gotuj 10 minut. Wlej 3 szklanki bulionu i wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na kromki i podsmaż z obu stron na oliwie. Zetrzyj ser. Gorącą zupę przelej do miseczek, dodaj grzanki i oprósz serem. Możesz ją również zapiec w piekarniku. Zupę przelej do niewielkich naczyń żeliwnych.
Na wierzch poukładaj grzanki i całość oprósz serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekaj, aż ser się roztopi. Smacznego.
Jesienią gorąco polecamy również rosół według Pięciu Przemian oraz kapuśniak przepisu Jaśka Kuronia . Aromatyczne zupy rozgrzewają w chłodne, deszczowe dni.
![zupa cebulowa.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_cebulowa_3091ef4022.jpg)