Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy sposób na placki ziemniaczane. Nie potrzebujesz nawet mąki i jajek
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.12.2024 15:48

Najlepszy sposób na placki ziemniaczane. Nie potrzebujesz nawet mąki i jajek

placki ziemniaczane bez jajek
fot. youtube.com/gotujzkarolem

Placki ziemniaczane bez jajek? Jak najbardziej. Lekka, chrupiąca i bardziej „ziemniaczana” wersja potrawy jest z tym przepisem łatwa do uzyskania. Obojętne, czy podajesz je na słodko, czy na wytrawnie, podaj je choć raz z tego przepisu.

Placki ziemniaczane bez jajek

W przepisach na placki ziemniaczane używamy przeważnie jajka, by dobrze posklejać całość. Czy to jednak konieczne? Nie, wystarczy przestrzegać kilku zasad dobrego przygotowywania potraw z ziemniaków.

Ich największą siłą jest skrobia. Substancję tę, która nadaje zwartą konsystencję daniom, często wylewamy przy okazji płukania lub ścierania ziemniaków. Można ją jednak odzyskać, a wtedy kartoflane placki nabiorą niezwykłej zwartości. Po usmażeniu będą o wiele ziemniaczane w smaku niż w wersji z jajkiem.

woda spod ziemniaków

Jakubiak wydał oświadczenie. Nie mógł dłużej milczeć, chodzi o pieniądze

Dodaj skrobi do placków ziemniaczanych

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj z Karolem. Autorzy pokazują tam ciekawy sposób na wzbogacenie struktury placków. Wystarczy część ziemniaków pokroić w plasterki, zamiast je ścierać.

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane do smażenia
  • Jogurt naturalny i szczypiorek do podania

Placki z samych ziemniaków

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Ścieramy je na tarce o drobnych okach na sitko, ustawione nad miseczką. Masę ziemniaczaną przyprawiamy solą i odstawiamy na 10 minut.

Po upływie tego czasu ziemniaki dodatkowo odciskamy i przekładamy do osobnej miseczki. Kiedy płyn spod ziemniaków się ustoi, ostrożnie zlewamy rzadką część, a gęstą z dna dodajemy do masy. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy dość grubą warstwę masła klarowanego. Nakładamy masę łyżką i smażymy placki z obu stron, aż będą złociste, odwracając tylko raz. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, podajemy z jogurtem i szczypiorkiem.

Wypróbuj też sposoby na luźne mięso do kotletów mielonych i dobrze zakonserwowany zakwas z buraków.

smażenie placków ziemniaczanych