Najlepszy sposób na placki ziemniaczane. Nie potrzebujesz nawet mąki i jajek
Placki ziemniaczane bez jajek? Jak najbardziej. Lekka, chrupiąca i bardziej „ziemniaczana” wersja potrawy jest z tym przepisem łatwa do uzyskania. Obojętne, czy podajesz je na słodko, czy na wytrawnie, podaj je choć raz z tego przepisu.
Placki ziemniaczane bez jajek
W przepisach na placki ziemniaczane używamy przeważnie jajka, by dobrze posklejać całość. Czy to jednak konieczne? Nie, wystarczy przestrzegać kilku zasad dobrego przygotowywania potraw z ziemniaków.
Ich największą siłą jest skrobia. Substancję tę, która nadaje zwartą konsystencję daniom, często wylewamy przy okazji płukania lub ścierania ziemniaków. Można ją jednak odzyskać, a wtedy kartoflane placki nabiorą niezwykłej zwartości. Po usmażeniu będą o wiele ziemniaczane w smaku niż w wersji z jajkiem.
Jakubiak wydał oświadczenie. Nie mógł dłużej milczeć, chodzi o pieniądzeDodaj skrobi do placków ziemniaczanych
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj z Karolem. Autorzy pokazują tam ciekawy sposób na wzbogacenie struktury placków. Wystarczy część ziemniaków pokroić w plasterki, zamiast je ścierać.
Składniki
- 3 ziemniaki
- Sól, pieprz
- Masło klarowane do smażenia
- Jogurt naturalny i szczypiorek do podania
Placki z samych ziemniaków
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Ścieramy je na tarce o drobnych okach na sitko, ustawione nad miseczką. Masę ziemniaczaną przyprawiamy solą i odstawiamy na 10 minut.
Po upływie tego czasu ziemniaki dodatkowo odciskamy i przekładamy do osobnej miseczki. Kiedy płyn spod ziemniaków się ustoi, ostrożnie zlewamy rzadką część, a gęstą z dna dodajemy do masy. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy dość grubą warstwę masła klarowanego. Nakładamy masę łyżką i smażymy placki z obu stron, aż będą złociste, odwracając tylko raz. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, podajemy z jogurtem i szczypiorkiem.
Wypróbuj też sposoby na luźne mięso do kotletów mielonych i dobrze zakonserwowany zakwas z buraków.