Najlepsze mięso na kotlety. Biją na głowę tradycyjne schabowe
Kotlety schabowe z ziemniakami i mizerią. Brzmi jak dobry plan na niedzielny obiad. W końcu schabowy to tradycja w Polsce. Warto jednak próbować innych propozycji obiadowych, które również z pewnością zyskają naszą sympatię. Można na przykład przyrządzić kotlety z innego mięsa, a smak nadal będzie fantastyczny, a nawet lepszy. Jakie jest najlepsze mięso na kotlety? Koniecznie musisz to wypróbować.
Filety z piersi z kurczaka
Kotlety z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki to z pewnością fantastyczna alternatywa dla klasycznych schabowych . Mięciutkie i rozpływające się w ustach sprawią, że będziecie je robić zdecydowanie częściej . Chrupiąca panierka dodaje im nie tylko uroku, ale oczywiście również niesamowitego smaku, który w połączeniu z ziemniakami i ulubioną surówką to prawdziwa eksplozja kubków smakowych. Sprawdź, jak je przygotować .
Świetny pomysł na niedzielny obiad
Filety z piersi z kurczaka w panierce z bułki tartej i mąki gwarantują, że jeśli przyrządzimy je raz, to później będziemy je jeść zdecydowanie częściej . Do przygotowania takiego obiadu potrzebujemy następujących składników:
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 100 g klasycznej bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- ulubione przyprawy
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Jak przygotować kotlety z piersi z kurczaka?
Przygotowanie takiego obiadu jest bardzo proste. W pierwszej kolejności myjemy nasze mięso i dokładnie oczyszczamy. Następnie starannie rozbijamy je tłuczkiem, żeby nie były zbyt grube. Warto przed tłuczeniem położyć woreczek foliowy na nasze filety, aby mięso nie przyklejało się do młotka.
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Aby kotlety na spokojnie połączyły się z przyprawami, możemy je odstawić na chwilę do lodówki . W międzyczasie wbijamy jajko do talerza i mieszamy tak, aby żółtko zmiksowało się z białkiem.
Obtaczamy w nim nasze filety, a następnie w mieszance bułki tartej i mąki w proporcji ⅔ bułki i ⅓ mąki . Smażymy kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron. Gdy się usmażą, odkładamy je ręcznik papierowy, aby zszedł z nich nadmiar tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką .
Sprawdź przepis na faworki z 1931 roku . Zobacz, jak zrobić sernik bez masła i cukru .