Smakosze.pl Przepisy Najlepsze mięso na świąteczny pasztet. Wychodzi doskonale
Fot. Shutterstock/gkrphoto

Najlepsze mięso na świąteczny pasztet. Wychodzi doskonale

13 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sekretem idealnego pasztetu na święta jest mięso. Musi być odpowiednio dobrane, by danie smakowało perfekcyjnie i nie wysuszyło się podczas pieczenia. Kluczowy jest także sposób przygotowywania. Poznaj najlepszy przepis na bożonarodzeniowy pasztet.

Domowy pasztet. Idealny na Boże Narodzenie

W moim domu pasztet jest potrawą, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Mięsne, aromatyczne danie smakuje wyśmienicie. Wszyscy wiemy, że w pasztecie nie może zabraknąć wątróbki drobiowej, która nadaje potrawie charakteru.

Pasztet co roku piekę aż z 5 rodzajów mięsa . Jest to karkówka wieprzowa, udziec wołowy, tłusty boczek, wątróbka oraz łopatka. Tak przygotowana potrawa smakuje o wiele lepiej, niż pasztet upieczony wyłącznie z łopatki wieprzowej i wątróbki.

W pasztecie nie może zabraknąć również przypraw . Jałowiec, liście laurowe, gałka muszkatołowa, czy imbir są koniecznie, by nadać potrawie doskonały smak. Gotowy pasztet po prostu rozpływa się w ustach.

pasztet.jpg
Fot. Shutterstock/gkrphoto
Zalej wrzątkiem i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą lepsze, niż z bułką

Najlepszy pasztet zrobisz z kilku rodzajów mięsa

Z podanych składników przygotujesz dwie foremki. Przygotowanie pasztetu na święta zaczynamy od ugotowania mięsa. Dopiero na drugi dzień mielimy i łączymy z resztą składników.

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 500 g udźca wołowego
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g boczku
  • 10 jajek
  • mleko
  • 2 czerstwe kajzerki
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • imbir mielony
  • cząber
  • jałowiec

Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Jak przygotować świąteczny pasztet

Mięso, oprócz wątróbki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 2-3 ziarna jałowca i wlej wodę, by przykryła wieprzowinę i wołowinę. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.

Wątróbkę oczyść i sparz. Przygotowane w ten sposób mięso odstaw do całkowitego ostygnięcia, przełóż do miski i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia kajzerki zalej mlekiem, odciśnij, przełóż do większej miski.

Całe mięso dwukrotnie przepuść przez maszynkę na drobnych oczkach. Dodaj bułkę i wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą , pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Następnie oddziel białka od żółtek. Żółtka przełóż do mięsnej masy i wymieszaj.

Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Dodaj do pozostałych składników i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz około 70 minut, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu przechowuj w lodówce. Pasztet podawaj z domową konfiturą żurawinową, jest wyśmienita! Na Boże Narodzenie polecamy również bigos . Przepis nie ma sobie równych.

pasztet.jpg
Fot. Shutterstock/gkrphoto
Wigilijna ryba pilnie wycofywana ze sklepów. Wykryto groźną bakterię
Wyparzenie słoika to za mało. Wystarczy prosty trik, a zakwas z buraków nie pleśnieje
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy