Zalej wrzątkiem i dodaj do masy na mielone. Kotlety będą lepsze, niż z bułką
Kotlety mielone zawsze są fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad. Soczyste, aromatyczne mięso doskonale komponuje się z ziemniakami, mizerią, czy też buraczkami. Zdecydowana większość z nas do masy na mielone dodaje namoczoną w mleku, czerstwą bułkę. Jest jednak jeszcze lepszy sposób.
Kotlety mielone polecają się na rodzinny obiad
Zacznijmy od wyboru idealnego mięsa na kotlety mielone. Danie będzie najsmaczniejsze, gdy wybierzemy odpowiedni rodzaj wieprzowiny. Tutaj doskonale sprawdzi się łopatka, karkówka lub szynka. Karkówka i łopatka mają więcej tłuszczu, więc kotlety będą bardziej soczyste i po prostu smaczniejsze. Mielone z szynki natomiast będą nieco lżejsze.
Do masy na kotlety mielone koniecznie dodajmy również cebulę przesmażoną na maśle, a także przyprawy. Osobiście polecam niewielką ilość musztardy delikatesowej oraz zioła prowansalskie. Musztarda dodaje wyraźnego smaku i dodatkowo zmiękcza strukturę mięsa. Kotlety są niezwykle soczyste.
Zamiast bułki natomiast do masy na mielone dodaję kaszę kukus. Drobna kasza świetnie łączy się z mięsem i resztą dodatków. Kotlety z tym dodatkiem smakują rewelacyjnie. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Każdy dostanie dziś w Biedronce kostkę masła gratis. Wystarczy spełnić 1 warunek
Przepis na soczyste kotlety mielone z kaszą
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- cebula czerwona
- ⅓ szklanki kaszy kuskus
- żółtko
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- bułka tarta
- olej lub masło klarowane do smażenia
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Jak zrobić kotlety mielone z kaszą kuskus?
Kaszę wsyp do miski, zalej wrzątkiem tak, by woda przykrywała delikatnie ziarna, przykryj i odstaw. Cebulę zetrzyj na tarce i przesmaż na maśle. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj musztardę, zioła prowansalskie, sól, pieprz i cebulę. Wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą.
Do przygotowanej masy dodaj kaszę, żółtko i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce i usmaż na oleju lub maśle klarowanym. Kotlety mielone gotowe, smacznego!
Na obiad polecamy również aromatyczną zupę z pulpetami oraz karkówkę pieczoną z suszonymi grzybami. Każdy będzie prosił o dokładkę.