Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepszy patent na przechowywanie wędliny. Nie stanie się obślizgła
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 24.02.2025 19:56

Najlepszy patent na przechowywanie wędliny. Nie stanie się obślizgła

Wędlina w folii
Fot. Canva

Wędlina to produkt spożywczy, który kupuje wielu z nas. Dobrze pasuje szczególnie do kanapek, a razem z innymi składnikami tworzy pyszną przekąskę. Jednak jest ona świeża tylko przez kilka dni. Na szczęście istnieje kilka wskazówek, które mogą odłożyć w czasie jej zepsucie. Koniecznie sprawdź, o jakie triki chodzi. 

Jak ochronić wędlinę przed szybkim zepsuciem?

Żadna szynka nie będzie wiecznie świeża. Niestety nawet najbardziej apetyczna wędlina zakupiona przez nas w sklepie szybko straci swój smak, jeśli nie zadbamy o nią prawidłowo. Nieodpowiednie przechowywanie mięsa spowoduje, że pojawi się na nim śliski nalot, a także prawdopodobnie zmieni swój kolor, co zdecydowanie zniechęca do jej zjedzenia i nie zaleca się wtedy jej spożywać

Kilka rodzajów pysznych wędlin
Fot. Canva

Nie wszyscy to wiedzą, ale lepiej nie przechowywać szynki w torebkach plastikowych, bo to skraca jej proces świeżości. Co w takim razie należy zrobić, aby cieszyć się smakiem wędliny jak najdłużej? Przekonajcie się, jakich zasad trzeba przestrzegać

Plasterki szynki na kromce chleba
Fot. Canva
Łączę je z mlekiem i budyniem i mam najlepsze pączki. Robię je co roku na Tłusty Czwartek

Jak rozpoznać nieświeżą wędlinę?

Każdy produkt spożywczy ma swoją datę ważności. Jak rozpoznać, że zakupiona szynka jest nieświeża? Przede wszystkim po charakterystycznym, brzydkim zapachu, który będzie się z niej wydobywał. Poza tym wędlina, która zbliża się do zepsucia, zmienia swój kolor na bardziej siny i zielonkawy. Ponadto na jej powierzchni może pojawić się lepki i dość tłusty nalot, który łatwo zauważyć.

Takie czynniki, to zdecydowane sygnały, przemawiające za tym, że szynka jest już nieświeża i nie powinniśmy jej spożywać, tylko od razy wyrzucić. Należy również pamiętać o tym, że lepiej kupować wędlinę w mniejszych ilościach, aby uniknąć jej zepsucia i zjeść ją w pełni świeżą

Dalsza część tekstu pod filmem.

Jak odpowiednio przechowywać wędlinę?

Jak przechowywać wędlinę? Sposobów na to jest kilka. Przede wszystkim pod żadnym pozorem nie wolno przechowywać wędliny w plastikowych torebkach, ponieważ to zdecydowanie skróci jej świeżość. Lepiej włożyć ją do szklanego pojemnika, a na dnie oraz między plasterkami szynki ułożyć małe kawałki papieru do pieczenia. Dzięki temu prostemu trikowi będziemy mogli się cieszyć smakiem zakupionej wędliny zdecydowanie dłużej

Ważne jest to, aby szynka miała dostęp do powietrza, bo inaczej stanie się obślizgła. W tym celu pudełko przykrywamy oczywiście przykrywką, lecz nie zamykamy go szczelnie. Wkładamy je do lodówki i cieszymy się świeżością wędliny przez długi czas

Plasterki szynki na desce do krojenia
Fot. Canva

Sprawdź przepis na pyszne racuchy z jabłkami. Zobacz, jakie mięso szkodzi na serce.