Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na rybę. Nie zgadniesz na czym ją smażę
YouTube/@dans la cuisine de sou

Najlepszy przepis na rybę. Nie zgadniesz na czym ją smażę

8 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nawet jeżeli nie przepadasz za rybą, z tym przepisem ją pokochasz. Smakuje wybornie. Wszystko dzięki tej zupełnie innej metodzie smażenia.

Najlepszy wybór na obiad

Ryba to świetny pomysł na obiad. Nie tylko dlatego, że stanowi dobrą alternatywę dla mięsa, ale też z racji składników odżywczych. Założę się, że nie wiedziałaś, iż w 100 g ryby może znajdować się nawet 20 g czystego i zdrowego białka. To potrzebny składnik i budulec komórek.

Dlatego warto dołączyć rybę do swojej diety. Tylko jaką? O to nie musisz się martwić. Wystarczy, że kupisz dorsza. To jedna z lepszych ryb, a dodatkowo jest niezbędna do tego przepisu. Nie ma co zwlekać, zaczynajmy pichcenie.

dorsz.jpg
Canva/@zhekos
Zaczęło się z samego rana. Tylko dziś w Auchan możesz mieć pączki za darmo. Jest 1 warunek

Nie zapomnij o dorszu

Tak jak już mówiłem rybą potrzebną do tego przepisu będzie dorsz. Najlepsze i najłatwiejsze w przygotowaniu będą filety. Dlatego udaj się do dobrego sklepu rybnego i zaopatrz się w świeżą rybę. Oprócz niej będziesz potrzebować składników z listy poniżej. Dopiero kiedy będziesz, mieć je wszystkie, możemy zaczynać. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale dans la cuisine de sou, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 1 czarowana papryka
  • 2 papryki
  • 1 marchew
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ml sosu sojowego
  • 10 ml octu
  • 1 liść laurowy
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na rybę

Zacznij od pokrojenia filetów na kawałki. Następnie cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę . Zeszklij ją na rozgrzanej patelni. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.

Umyte czerwone papryki pokrój w kostkę. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie paski . Marchew dołóż do cebuli i podsmaż. Później wsyp paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj i smaż do momentu zmięknięcia warzyw .

Do warzyw dodaj pomidory z puszki. Wlej sos sojowy oraz ocet i wymieszaj . Dołóż liść laurowy, wsyp słodką paprykę i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.

Do gotującego się sosu włóż kawałki dorsza. Naczynie przykryj i gotuj około 20 minut . Podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree, wtedy smakuje obłędnie. Twoja rodzina też pokocha to danie. Sprawdź, jak zrobić bitki wołowe oraz dowiedz się, jak przechowywać miód .

warzywa do ryby.jpg
YouTube/@dans la cuisine de sou
Wypełnij rurki pysznym nadzieniem. Zapieczone w sosie z serem są znakomite
W Tłusty Czwartek zajadasz chrust czy faworki? Wbrew pozorom te słowa nie są jednoznaczne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy