Najlepszy przepis na rybę. Nie zgadniesz na czym ją smażę
Nawet jeżeli nie przepadasz za rybą, z tym przepisem ją pokochasz. Smakuje wybornie. Wszystko dzięki tej zupełnie innej metodzie smażenia.
Najlepszy wybór na obiad
Ryba to świetny pomysł na obiad. Nie tylko dlatego, że stanowi dobrą alternatywę dla mięsa, ale też z racji składników odżywczych. Założę się, że nie wiedziałaś, iż w 100 g ryby może znajdować się nawet 20 g czystego i zdrowego białka. To potrzebny składnik i budulec komórek.
Dlatego warto dołączyć rybę do swojej diety. Tylko jaką? O to nie musisz się martwić. Wystarczy, że kupisz dorsza. To jedna z lepszych ryb, a dodatkowo jest niezbędna do tego przepisu. Nie ma co zwlekać, zaczynajmy pichcenie.
Nie zapomnij o dorszu
Tak jak już mówiłem rybą potrzebną do tego przepisu będzie dorsz. Najlepsze i najłatwiejsze w przygotowaniu będą filety. Dlatego udaj się do dobrego sklepu rybnego i zaopatrz się w świeżą rybę. Oprócz niej będziesz potrzebować składników z listy poniżej. Dopiero kiedy będziesz, mieć je wszystkie, możemy zaczynać. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale dans la cuisine de sou, z którego pochodzi zdjęcie wyróżniające.
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 1 czarowana papryka
- 2 papryki
- 1 marchew
- 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
- 4 ząbki czosnku
- 10 ml sosu sojowego
- 10 ml octu
- 1 liść laurowy
- słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis na rybę
Zacznij od pokrojenia filetów na kawałki. Następnie cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę . Zeszklij ją na rozgrzanej patelni. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
Umyte czerwone papryki pokrój w kostkę. Marchew obierz, umyj i pokrój w cienkie paski . Marchew dołóż do cebuli i podsmaż. Później wsyp paprykę. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj i smaż do momentu zmięknięcia warzyw .
Do warzyw dodaj pomidory z puszki. Wlej sos sojowy oraz ocet i wymieszaj . Dołóż liść laurowy, wsyp słodką paprykę i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut.
Do gotującego się sosu włóż kawałki dorsza. Naczynie przykryj i gotuj około 20 minut . Podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree, wtedy smakuje obłędnie. Twoja rodzina też pokocha to danie. Sprawdź, jak zrobić bitki wołowe oraz dowiedz się, jak przechowywać miód .