Strzelczyk zrobił bitki wołowe w sosie i podzielił się przepisem. To hit polskiej kuchni
![bitki w sosie](https://images.iberion.media/images/1920/bitki_58ab044d37.jpg)
Tomasz Strzelczyk prezentuje kolejny świetny przepis w swoim wykonaniu. Musisz to zrobić, bo już na sam widok cieknie ślinka. A jak smakuje! Zrób te bitki na obiad i przekonaj się, jakie są dobre.
Strzelczyk to mistrz mięs
Tomasz Strzelczyk, odkąd zakończył udział w polskiej edycji Master Chef'a, na swoim kanale prezentuje niezwykłe przepisy. Zazwyczaj są to polskie klasyki, ale w jego wykonaniu nie tylko nieziemsko smakują, ale też świetnie wyglądają.
Youtuber robi to tak dobrze, że nawet wegetarianie skusiliby się na jego mięsne dania. Mięso wygląda nieprawdopodobnie, a co najważniejsze – z radami Strzelczyka jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Od dziś nie będziesz mieć wymówki, że nie umiesz robić dobrych bitek.
![krojenie kotletów na bitki.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/krojenie_kotletow_na_bitki_791e10deb1.jpg)
Co będzie ci potrzebne?
Najważniejszym składnikiem jest, oczywiście, mięso. Musi to być świeża wołowina w kawałku. Oprócz niej przygotuj składniki z listy i możemy zaczynać. Wszystkie pochodzą z przepisu youtuber'a.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2 duże cebule
- 15 g suszonych grzybów
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 10 g majeranku
- 1 liść laurowy
- 10 ml octu
- 10 g miodu
- sól
- pieprz
- woda
- smalec do smażenia
Przepis na bitki w sosie według Strzelczyka
Zacznij od umycia, a następnie wysuszenia mięsa. Wołowinę pokrój na kotlety o grubości 1,5 centymetra. Następnie, za pomocą tłuczka, rozbij je na cienkie placki. Rozbite kotlety dopraw solą i pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Kotlety obtocz w mące. Na patelni rozpuść smalec. Włóż mięso i obsmaż dwustronnie. Następnie je wyjmij, a na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oba składniki przełóż do garnka.
Do garnka dodaj ziele angielskie, goździki i majeranek. Dołóż suszone grzyby i wymieszaj. Wlej gorącą wodą. Kiedy całość będzie się gotowała, dodaj miód i ocet.
Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką i duś przez godzinę. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i tak jak Tomasz Strzelczyk – z kiszoną kapustą. Smakuję obłędnie. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite żeberka oraz jak zrobić sos czosnkowy.
![bitki smażęnie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/bitki_smazenie_22afad622f.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![pączki i logotyp Lidl](https://images.iberion.media/images/origin/paczki_Lidl_c3afdaa815.jpg)
![sos czosnkowy](https://images.iberion.media/images/origin/sosczosn3_c9f489eb24.jpeg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Minge_fot_KA_Pi_F_e324d034e7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)