Strzelczyk zrobił bitki wołowe w sosie i podzielił się przepisem. To hit polskiej kuchni
Tomasz Strzelczyk prezentuje kolejny świetny przepis w swoim wykonaniu. Musisz to zrobić, bo już na sam widok cieknie ślinka. A jak smakuje! Zrób te bitki na obiad i przekonaj się, jakie są dobre.
Strzelczyk to mistrz mięs
Tomasz Strzelczyk, odkąd zakończył udział w polskiej edycji Master Chef'a, na swoim kanale prezentuje niezwykłe przepisy. Zazwyczaj są to polskie klasyki, ale w jego wykonaniu nie tylko nieziemsko smakują, ale też świetnie wyglądają.
Youtuber robi to tak dobrze, że nawet wegetarianie skusiliby się na jego mięsne dania. Mięso wygląda nieprawdopodobnie, a co najważniejsze – z radami Strzelczyka jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Od dziś nie będziesz mieć wymówki, że nie umiesz robić dobrych bitek.
Na jakim tłuszczu powinno się smażyć faworki? Eksperci nie mają żadnych wątpliwościCo będzie ci potrzebne?
Najważniejszym składnikiem jest, oczywiście, mięso. Musi to być świeża wołowina w kawałku. Oprócz niej przygotuj składniki z listy i możemy zaczynać. Wszystkie pochodzą z przepisu youtuber'a.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 2 duże cebule
- 15 g suszonych grzybów
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 10 g majeranku
- 1 liść laurowy
- 10 ml octu
- 10 g miodu
- sól
- pieprz
- woda
- smalec do smażenia
Przepis na bitki w sosie według Strzelczyka
Zacznij od umycia, a następnie wysuszenia mięsa. Wołowinę pokrój na kotlety o grubości 1,5 centymetra. Następnie, za pomocą tłuczka, rozbij je na cienkie placki. Rozbite kotlety dopraw solą i pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Kotlety obtocz w mące. Na patelni rozpuść smalec. Włóż mięso i obsmaż dwustronnie. Następnie je wyjmij, a na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Oba składniki przełóż do garnka.
Do garnka dodaj ziele angielskie, goździki i majeranek. Dołóż suszone grzyby i wymieszaj. Wlej gorącą wodą. Kiedy całość będzie się gotowała, dodaj miód i ocet.
Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką i duś przez godzinę. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i tak jak Tomasz Strzelczyk – z kiszoną kapustą. Smakuję obłędnie. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite żeberka oraz jak zrobić sos czosnkowy.