Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wypełnij rurki pysznym nadzieniem. Zapieczone w sosie z serem są znakomite
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.02.2024 16:20

Wypełnij rurki pysznym nadzieniem. Zapieczone w sosie z serem są znakomite

rurki z mięsem
YouTube/@Einfache Rezepte

Koniecznie zrób danie z tego przepisu. Jest lepsze niż zwykłe spaghetti z sosem bolońskim i nie zajmuje wiele czasu. Dla tego ciągnącego się sera i makaronu warto zaryzykować.

Makaron inny niż wszystkie

To nie przepis na mięsny sos z makaronem. Tutaj mięsne nadzienie trafi do środka makaronu. Całość, według przepisu, będzie zapieczona pod osłoną sosu i sera. Mimo że przypomina cannelloni jest czymś zupełnie innym.

W tym przepisie mięso przed umieszczeniem w makaronowej rurce jest surowe, a dopiero później gotowane i pieczone w sosie. Nie martw się, że przez to może coś pójść nie tak. Ja dla swojej rodziny od dłuższego czasu robię je według tego przepisu i jeszcze ani razu się nie zawiodłem. Nie ma co zwlekać, bierzmy się za przygotowanie. 

rurki z makaronu.jpg
Canva/@MychkoAlezander
Zawodowy pszczelarz zdradził, jak najlepiej przechowywać miód. Większość osób popełnia podstawowy błąd

Co będzie potrzebne?

Zanim zaczniesz, nie zapomnij sprawdzić, czy masz wszystkie potrzebne składniki. Najważniejszymi są oczywiście odpowiedni makaron, ale też mielone mięso. Reszta to tylko dodatki, ale równie istotne. Zatem niczego nie pomiń. Podobny przepis znajdziesz na kanale Einfache Rezepte, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 500 g makaronu typu cannelloni
  • 40 g śmietany 18%
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 80 ml wody
  • 100 g suchego sera mozzarella
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • sól

Przepisy na nadziewany makaron

Zacznij od obrania i pokrojenia w drobną kostkę cebuli. Następnie zeszklij ją na patelni na rozgrzanej oliwie. Mięso przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę. Dopraw solą, pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. 

Do nieugotowanych rurek makaronu włóż mięsny farsz. Możesz sobie pomóc i nakładać przez rękaw cukierniczy. Rurki z nadzieniem ułóż w naczyniu żaroodpornym

Do miski przełóż śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dolej wody i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Następnie otrzymanym sosem zalej makaron z nadzieniem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Na ostatnie 5 minut makaron posyp startym na dużych oczkach tarki serem i gotowe. Wystarczy podać domownikom i cieszyć się smakiem. Sprawdź, przepis na domowe żeberka oraz dowiedz się jak zabić obiad z kurczaka w mniej niż 30 minut

sos do rurek.jpg
YouTube/@Einfache Rezepte