Smakosze.pl Przepisy Najlepszy sos do mięsa i pieczonych warzyw, jaki w życiu jadłem. Bazą jest pietruszka
Fot. Canva/EzumeImages

Najlepszy sos do mięsa i pieczonych warzyw, jaki w życiu jadłem. Bazą jest pietruszka

4 października 2024

Ten bardzo prosty w przygotowaniu ziołowy sos idealnie komponuje się z wieloma daniami, które często goszczą na naszym stole. Choć ma skomplikowaną nazwę – chimichurri – składa się z produktów, które niezwykle łatwo kupić.

Sos chimichurri

Chimichurri to lekki, ziołowy sos pochodzący z Argentyny . Kulinarne tradycje tego kraju są nam, z oczywistych powodów odległości, dość mało znane. Jednak wielkie przestrzenie w Ameryce Południowej dały początek wielu ciekawym rzeczom.

Jedną z najciekawszych zaś w Argentynie jest ich bardzo wysokie spożycie mięsa wołowego . To właśnie stamtąd pochodzą jedne z najlepszych steków. Argentyńczycy dużo także grillują oraz jadają pieczone pierogi zwane empanadas.

miseczka sosu

Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu

Sos chimichurri do mięsa i warzyw

Do wszystkich tych dań świetnie pasuje sos chimichurri z oliwy i ziół . Przygotowuje się go na zimno i bardzo łatwo zrobić go w domu. Spróbujmy więc.

Składniki

  • 1000 ml oliwy
  • 30 ml octu winnego (najlepiej z czerwonego wina)
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g płatków chili
  • Sól, pieprz

Sos z natki pietruszki

Zioła płuczemy, a listki odrywamy od gałązek. Siekamy je bardzo drobno i przekładamy do słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki.

Słoiczek zakręcamy i bardzo energicznie wstrząsamy przez nawet kilka minut. Ocet winny i oliwa mają połączyć się w emulsję, z w której równomiernie rozprowadzone będą zioła.

Sos trzymamy w słoiku w lodówce . Przed użyciem wstrząsamy, by składniki z powrotem się połączyły.

Wypróbuj też przepisy na zupę gulaszową i chleb gryczany .

chimichurri na mięsie

Wytnij z kapusty głąb, zasyp solą i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie poznałem tej receptury
Zamówił zupę cebulową za 33 zł w restauracji Michela Morana. Po spróbowaniu wiedział wszystko
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy